dinsdag, 14. juni 2005 - 22:12

Dierenbescherming tegen doden poema

Ede

De politie is samen met de Marechaussee en jachtopzichters van de Veluwe, op zoek naar een loslopende poema op de Veluwe. Een politievoorlichter liet woensdagavond weten dat de zoektocht naar het dier voorlopig door zal gaan. Woensdagochtend zijn de diensten weer begonnen met zoeken. Vermoedelijk is het dier, nadat hij dinsdag was gezien, afgezakt naar het zuidelijke deel van de Veluwe.

Vandaag is de politie door alle belangstelling in de media plat gebeld en gemaild door vooral verontruste dierenliefhebbers toen doodschieten van het dier tot in Den Haag werd besproken. Veel mensen trekken het lot van de poema aan en bieden spontaan hun hulp aan.

Deskundigen van Dierenpark Burger's Zoo en de politie adviseren vooralsnog om bij schemer/donker het bosgebied niet in te gaan om bijvoorbeeld te wandelen, te joggen, te fietsen. De politie gaat er vooralsnog vanuit dat het gaat om een poema die ofwel bij een particuliere bezitter is ontsnapt danwel is losgelaten.

De marechaussee zal de - met name militaire gebieden - vanaf heden zorgvuldig uitkammen met een me-peleton van 50 man om zo het dier te kunnen traceren. Daarnaast zijn alle jachtopzichters ingelicht en zullen zij ook in hun gebied gaan observeren. Tot slot zullen ook de politie en de KLPD - in de vorm van luchtpatrouilles - verscherpte controles uitvoeren. Op het moment dat de Poema wordt gelokaliseerd, zal het dier direct worden afgeschoten.

De Dierenbescherming heeft in een reactie op haar website ontraden om het dier te doden.
De poema moet volgens de Dierenbescherming rustig worden benaderd. Slechts met de inzet van een klein team van deskundigen en een scherpschutter is het mogelijk het dier tot op korte afstand te benaderen. Hij moet dan met behulp van een verdovingsgeweer worden bedwelmd, waarop hij op een veilige plek kan worden ondergebracht.

De huidige benadering van politie en marechaussee, het voeren van een ware klopjacht, werkt averechts. Door lawaai, veel mensen en terreinwagens ondervindt het dier stress, raakt in paniek en kan dan ongecontroleerd gedrag gaan vertonen. Voor een slechte afloop voor dier of mens moet dan worden gevreesd. De Dierenbescherming doet dan ook een dringende oproep om de huidige aanpak wordt bijgesteld.

De politie kreeg eind vorige week de eerste melding van een katachtige in de buurt van de Harskamp. Het afgelopen weekeind volgde een melding uit Wekerom. De poema is het laatst gesignaleerd in de buurt van de Simon Stevinkazerne in Ede.
Het signalement van de poema:
- ongeveer 65 cm hoog
- Lichtbruin van kleur
- Lange staart
Provincie:
Tag(s):