dinsdag, 13. december 2005 - 8:12

DierenPark Amersfoort ent tegen vogelgriep

Amersfoort

Op woensdag 14 december gaat DierenPark Amersfoort haar vogels inenten tegen aviaire influenza. Het betreft een preventieve vaccinatie omdat er momenteel geen acute vogelgriepdreiging bestaat. Alle vogels uit de collectie worden geënt.

Net als de overige dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, heeft DierenPark Amersfoort besloten om haar vogels in te enten tegen het vogelgriepvirus (aviaire influenza). In Amersfoort gaat het om alle 300 vogels, waaronder pinguïns, struisvogels, flamingo’s, gieren, pauwen en papegaaien. De vogels worden in hun vertrouwde omgeving stuk voor stuk opgepakt en krijgen vervolgens een inenting toegediend. Over 6 weken volgt een herhalingsvaccinatie.

Op dit moment bestaat er geen acute dreiging en betreft het een puur preventieve maatregel. Echter, vanaf eind februari is het risico reëel omdat uit Afrika terugkerende trekvogels het vogelgriepvirus bij zich kunnen dragen. Ophokken of afschermen van de vogels, waardoor contact met wilde vogels wordt vermeden, is vanuit dierenwelzijn vaak geen alternatief. Om de waardevolle diercollecties tegen het virus te beschermen, streven de dierentuinen ernaar dat de vogels voor die tijd voldoende immuun zijn door middel van de vaccinatie.


De mogelijkheid om te kunnen vaccineren is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserij en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Dankzij de gezamenlijk gevoerde lobby heeft de Europese Unie op vrijdag 11 november 2005 definitief toestemming gegeven voor de preventieve vaccinatie van vogels in de Nederlandse dierentuinen.
Provincie:
Tag(s):