donderdag, 19. mei 2005 - 16:43

Doornbos:"Rijden in Monaco is een speciale ervaring!"

Met twee zinderende ronden in beide vrije trainingen voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco, heeft Robert Doornbos vandaag zijn teamgenoten Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan ver achter zich gelaten. Op het Monegaske stratencircuit klokte Jordan Grand Prix’s test- en reserverijder onder zonnige omstandigheden een snelste tijd van 1:19.526, welke goed was voor de 18e positie. Juist omdat talent op deze bochtige baan in het vorstendom aan de Cote d’Azur van doorslaggevend belang is, kan Doornbos’ prestatie er weer één van formaat genoemd worden!

Net als alle andere rijders, concentreert Doornbos zich in de eerste vrije training tussen 11:00 en 12:00 uur aanvankelijk op het verkennen van het befaamde stratencircuit. Door 28 ronden af te leggen op de 3,340 kilometer lange baan, rijdt de 23-jarige Rotterdammer het meeste aantal ronden van alle F1-coureurs.

Omdat het stratencircuit van Monaco maar eens per jaar wordt gebruikt, en daardoor bij aanvang van de training weinig grip biedt, worden de rondetijden naarmate de sessie vordert steeds sneller. Aan het einde van de één uur durende sessie zet Doornbos een snelste tijd neer van 1:21.511 (P18) waarbij hij zijn teamgenoten en racerijders Tiago Monteiro (1:23.271) en Narain Karthikeyan (1:23.521) met ruim anderhalve seconde voorblijft!

Met een druk programma voor de boeg, start Doornbos om 14:00 uur de tweede sessie met twee lange runs van ieder acht ronden om bruikbare informatie over de banden aan de engineers van Bridgestone te leveren. Wanneer de 2004 FIA International F3000 ‘Rookie of the Year’ halverwege de sessie op nieuw rubber het asfalt kiest, zorgt een software probleem voor enige vertraging in het programma als Doornbos tweemaal zijn run moet afbreken.

Gelukkig kan Doornbos in de afsluitende fase van de middagtraining toch nog naar buiten om (weliswaar op oude banden) een toptijd te noteren. Met zijn snelste tijd van 1:19.526 blijft hij wederom zijn teamgenoten Tiago Monteiro (1:20.284) en Narain Karthikeyan (1:21.879) ruim voor.

Robert Doornbos: “Hoewel dit toch al mijn 9e weekend in de F1 is, voelde ik vanmorgen toch wel wat spanning toen ik de pitstraat uitreed. Monaco is echt een heel speciaal circuit met een unieke sfeer, en ik vind het top dat er ook heel veel Nederlanders op de tribunes zitten! Het rijden zelf was ook een ongelooflijke ervaring. Vanmorgen was het circuit heel glad, maar de grip neemt hier ieder kwartier met zo’n 20% toe. Dus begonnen we vanmiddag pas met ons echte programma."

"Na een aantal runs om de verschillende typen banden te evalueren, heb ik me in het tweede deel van de training meer met de elektronica bezig gehouden. De Bridgestones voelen hier goed aan, zeker wanneer ze al wat ronden erop hebben zitten. Op oude banden kon ik in beide sessies dan ook snelle en constante tijden neerzetten en mezelf voor mijn teamgenoten plaatsen. Hopelijk is het team hier in Monaco extra competitief dit weekend.�
Categorie:
Tag(s):