dinsdag, 13. december 2005 - 14:08

Drentse economie groeit verder in 2006

Het in 2004 ingezette herstel van de Drentse economie zet dit jaar door. Over het algemeen doet Drenthe het daarbij beter dan Nederland. Na het dieptepunt van 2003 waarin de omzet daalde, stijgt de omzet in 2005 met 1,2 procent. Deze groei komt met name voor rekening van de export. Dit blijkt uit de dinsdag gepubliceerde resultaten van de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) van de Kamer van Koophandel in Drenthe.

In verhouding met het landelijke cijfer van 2,5 procent, laat de Drentse export een sterke stijging zien van 6,1 procent. Deze stijging wordt hoofdzakelijk gerealiseerd door de grote bedrijven. Drenthe wijkt in dit opzicht af van de landelijke cijfers, waar juist de kleine bedrijven een grotere exportstijging realiseren.

Ook de resultaten van het Drentse bedrijfsleven zijn in 2005 beter dan in 2004. Was het aandeel winstgevende bedrijven vorig jaar nog ruim 82 procent, dit jaar ligt het percentage rond de 86 procent. Hierin scoort Drenthe beter dan het Nederlandse bedrijfsleven.

De werkgelegenheid in het kleinbedrijf steeg in Drenthe met 0,5 procent. De stijging van de werkgelegenheid bij de grote bedrijven kwam uit op 0,1 procent. Dit in tegenstelling tot het landelijk gemiddelde bij grote bedrijven, waarbij een daling van 0,5 procent is waar te nemen.

In Drenthe laat de bouwsector de grootste stijging van de werkgelegenheid zien (3,6 procent). Dit in tegenstelling tot de detailhandel, waarbij de werkgelegenheid met 1,7 procent daalde.

De index van het ondernemersvertrouwen(verwachtingen ten aanzien van omzet, export, investeringen en werkgelegenheid bij elkaar opgeteld) in Drenthe voor 2006 neemt toe, maar minder sterk dan in Nederland als geheel. De ontwikkeling van de omzet en werkgelegenheid in elk van de drie Drentse regio´s (Noord, Zuidoost en Zuidwest Drenthe) is positief.
Provincie:
Tag(s):