donderdag, 31. maart 2005 - 16:09

Driekwart Nederland voelt zich onveilig op het internet

Driekwart van de Nederlandse bevolking vindt dat het internet sinds vorig jaar minder veilig is. Dat blijkt uit een internetveiligheids-onderzoek van provider XS4ALL.
<BR>
<BR>Nederlanders maken zich vooral zorgen over virussen, hackers en spam, in tegenstelling tot trojan horses en wormvirussen. De internetgebruiker rekent daarom op beveiligingsmaatregelen van internetproviders. XS4ALL komt die verwachting tegemoet maar stelt dat de individuele gebruiker uiteindelijk zelf moet kunnen bepalen hoe hij zijn beveiliging inricht.

Volgens XS4ALL-directeur techniek Simon Hania zouden internetgebruiker zichzelf veel overlast kunnen besparen door alerter te zijn: 'Breedbandinternet is als een raam dat permanent openstaat. Door de continue uitbraak van nieuwe virussen en spam, is permanent en actief onderhoud van je systeem enorm belangrijk.

Ook kun je veel ellende besparen door alleen te downloaden van betrouwbare bronnen en dus voorzichtig om te gaan met peer-to-peer programma’s zoals Kazaa. Alleen dan houd je insluipers buiten. Veel Nederlanders springen daar nog erg gemakzuchtig mee om en zijn te goed van vertrouwen. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de internetgebruikers veiligheidsmaatregelen heeft getroffen, blijkt uit de praktijk dat deze niet altijd afdoende zijn.'

Het bedrijf is van mening dat providers alles in het werk moeten stellen om abonnees zonder extra kosten zo goed mogelijk te beschermen. Technologie alleen biedt geen volledige garantie. Veiligheid op internet is net als in het echte leven ook een kwestie van alert reageren.

De populariteit van beveiligingssoftware blijkt groot, maar de werking ervan wordt door veel Nederlanders overschat. Gezinnen met kinderen hebben relatief veel overlast van virussen. Volgens de onderzoekers komt dat door het intensieve gebruik van chatprogramma’s en downloadsites.

Internetgebruikers kunnen zichzelf volgens XS4ALL relatief eenvoudig beschermen door regelmatige updates van besturingssystemen en scanners voor virussen, trojan horses en adware te installeren. Zonder deze regelmatig updates is adequate beveiliging onmogelijk.

Spamfilters bieden goede bescherming maar worden volgens het onderzoek het minst gebruikt. Firewalls zijn ook effectief zolang er direct gereageerd wordt op de meldingen die ze geven. Op dit moment gebruikt 98% van het publiek een virusscan en vier van de vijf internetters een firewall. Toch wijst het onderzoek uit dat internetbeveiliging niet naar volle tevredenheid verloopt.
Categorie:
Tag(s):