dinsdag, 2. augustus 2005 - 15:45

Droombedden

Wageningen

Er is steeds meer aandacht voor het bed. De bedden van tegenwoordig zijn dan ook bijzonder comfortabel en mooi. Het zijn echte woonbedden geworden in vele soorten en maten. Het is een belangrijk ‘meubel’ in het hedendaagse interieur.

Ons lichaam en geest worden steeds vaker aan werkdruk, stress en haast blootgesteld. Logisch dat het lichaam ‘s nachts de kans moet krijgen om zich op te laden voor een nieuwe energieke dag. Een gezonde nachtrust is van groot belang, daarom stelt de consument van tegenwoordig hoge eisen aan het slaapcomfort.

Per nacht verandert men vele malen van slaaphouding. Belangrijk is dus, dat de bedbodems en matrassen altijd optimale ondersteuning geven. Wanneer deze steun er niet is, of op de verkeerde plaats, beginnen vaak de rugklachten op te spelen.

De meest gangbare bedbodems zijn de spiraal, de lattenbodem en de boxspring. De spiraal heeft door de jaren heen een slechte naam gekregen. Het zogenaamd hangmat-effect. Tegenwoordig worden de spiralen in de breedte gespannen. Hierdoor is het doorzak probleem verholpen. Een lattenbodem van een goede kwaliteit heeft als voordeel, dat deze zowel handmatig als automatisch instelbaar is voor elke lichaamsvorm, waardoor bodem en matras een optimale ondersteuning geven. De boxspring heeft weer als voordeel dat de matrassen lang mee kunnen. Doordat de matrassen soepel liggen zijn ze het minst aan slijtage onderhevig. Ook de hygiëne (ventilatie) is groot.

Behalve matras en bedbodem speelt ook het kussen een grote rol bij gezond slapen. Vooral bij de nek moet het kussen zorgen voor een goede ondersteuning, zodat de wervelkolom niet in een ‘bocht’ ligt.

Het waterbed heeft zich definitief een plaats verworven tussen de reguliere slaapsystemen. Onderzoek heeft aangetoond dat slapen op een waterbed het voordeel heeft dat men dieper slaapt en men minder vaak van houding verandert, waardoor je uitgeruster opstaat.

Nieuwe trend is het slapen zonder bedombouw. De vrijstaande lattenbodem groeide uit tot een opzichzelfstaand bed en veroverde de harten van designliefhebbers.

Het beddengoed van nu is qua kleurstelling volledig in harmonie met de vloerbedekking, gordijnen en wandbekleding.
Categorie:
Tag(s):