maandag, 10. januari 2005 - 9:14

'Dynamisch inhaal verbod'

Abcoude

Maandag is het 'dynamisch inhaalverbod' op de A2 tussen Abcoude en Maarssen in werking gegaan. Niet elke vrachtwagenbestuurder hield zich aan de nieuwe regel, maar in grote lijnen verliep de eerste ochtend goed. Later deze maand komt de A2/A76 tussen Grathem en knooppunt Ten Esschen in Limburg er ook bij.

Het gaat hier om een proef van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voordeel van dit systeem is dat het inhaalverbod kan worden ingesteld als het druk is, ook bijvoorbeeld in het weekend. Tijdens de rustige vakantieperioden hoeft er dan geen inhaalverbod te worden ingesteld. Op deze manier wordt de doorstroming op drukke tijden bevorderd en kunnen vrachtwagens in minder drukke tijden inhalen.

De huidige inhaalverboden werken met zogeheten venstertijden tijdens werkdagen. Vrachtwagenchauffeurs mogen tijdens de spits (van 6.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur) en op sommige plaatsen van 6.00 tot 19.00 uur niet inhalen. Deze inhaalverboden gelden op alle drukke tweestrooksnelwegen.

De proeven met het dynamische inhaalverbod zijn zowel op een tweestrookssnelweg (Limburg) als op een driestrookssnelweg (Utrecht). Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, meet de effecten op de verkeersveiligheid en doorstroming. De proeven worden medegefinancierd door de Europese Commissie en duren tot eind dit jaar. © BON /fbf.nl
Provincie:
Tag(s):