maandag, 21. februari 2005 - 13:05

Eén op vijf geweldsmisdrijven is huiselijk geweld

Den Haag

Een op de vijf bij de politie geregistreerde geweldsdelicten betreft huiselijk geweld. Dat blijkt uit het rapport ’Geweld binnen en buiten’ dat minister Donner van Justitie maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het overgrote deel (80%) van de incidenten zijn binnen (ex-)relaties en worden meestal (90%) gepleegd door mannen. In 20% van de gevallen wordt een wapen gebruikt, meestal een slag- of steekwapen.

Het onderzoek, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, is uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut en IVA. Het onderzoek laat zien hoe vaak huiselijk geweld en publiek geweld voorkomen en gaat in op de verschillen en de overeenkomsten. Verder geeft het onderzoek inzicht in de ontwikkelingen in het geregistreerde straatgeweld tussen 1998 en 2002.

Publiek geweld komt voor het grootste deel voor tussen onbekenden (65%). Geweld tussen vrienden en bekenden ligt gemiddeld op 7% en bij 14% is sprake van geweld tussen vage bekenden. Bij vier procent is sprake van geweld tussen buren. De overlap tussen plegers van huiselijk en van publiek geweld is kleiner dan werd aangenomen. Uit het onderzoek blijkt dat die overlap minimaal 8 en maximaal 20% is. Op basis van buitenlands onderzoek werd tot dusver aangenomen dat de overlap 40% bedroeg. Donner gaat samen met het Openbaar Ministerie en de politie onderzoeken of het mogelijk is bij plegers van huiselijk geweld huiszoeking te verrichten naar wapens. Ook gaat de minister kijken of een behandeltraject voor daders in combinatie met straf effectief kan zijn.

De politie heeft afgelopen weekend in Dordrecht drie verdachten van huiselijk geweld aangehouden. Zondagmiddag werd een 27-jarige man aangehouden voor het slaan van zijn 19-jarige vriendin met een strijkijzer. In de nacht van zondag op maandag deed een 35-jarige Dordrechtse aangifte van huiselijk geweld. Ze zou door haar ex-man zijn geschopt en geslagen. Maandagochtend werd een 34-jarige plaatsgenoot aangehouden voor mishandeling van zijn vriendin.

©BON / Foto FBF.NL

Provincie:
Tag(s):