zaterdag, 29. januari 2005 - 17:35

Ed Nijpels als ‘stoker’

Sneek

Onder grote belangstelling reed op zaterdag 29 januari sinds tientallen jaren weer een stoomtrein door Friesland. Aanleiding tot deze gebeurtenis was de opening van het Nationaal Modelspoormuseum in het gerenoveerde monumentale stationsgebouw aan de Dr. Boumaweg in Sneek. Eerder die ochtend reisden de Commissaris van de Koningin Ed Nijpels en burgemeester van Sneek Arno Brok met de oude stoomlocomotief vanuit Leeuwarden richting Sneek, voor de officiële opening van het nieuwe museum.
<BR>De tenderlocomotief 523879, van oorsprong een goederentrein uit Oostenrijk, reed deze dag zes maal het traject tussen Sneek en Hindeloopen.

Hierbij zat Ed Nijpels op de bok als stoker.
Vier Oostenrijkse wagons van een halve eeuw oud, twee Pullmanrijtuigen uit 1927 en een Duits rijtuig uit de jaren dertig werden door de locomotief voortgetrokken.

Het materieel is eigendom van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Op de bok reed commissaris van de koningin. Alle gratis kaarten voor deze treinritten waren begin januari al via internet vergeven. Langs het traject stonden vele belangstellenden. In IJlst, Oudega, het buurtschap Idserdaburen, Workum en Hindelopen waren speciale kijkplaatsen ingericht. Onderweg moest de politie de overenthousiaste toeschouwers regelmatig van de spoorbaan sturen.
©BON / foto: Mike Klompmaker
Provincie:
Tag(s):