woensdag, 11. mei 2005 - 12:01

Een riviertje van € 8 miljoen door de wijk Roombeek

Enschede

In de door de vuurwerkramp verwoeste wijk Roombeek stroomt sinds dinsdag weer water door 'de Roombeek', de beek waarna de wijk vernoemd is. De beek is over een lengte van 9 kilometer weer bovengronds gehaald. De totale aanlegkosten zijn € 8 miljoen euro. Het miniriviertje stroomt door naar de Universiteit Twente waar het uitmondt in reeds bestaande beeksystemen.

Het terugbrengen van de beek in Roombeek is een samenwerkingsproject tussen gemeente Enschede en waterschap Regge en Dinkel. Nog niet vaak is in Nederland een beek met een totale lengte van 9 kilometer (weer) boven de grond gehaald. De beek gaat stromen door Enschede noord naar het UT terrein en vindt daar aansluiting op de overige beeksystemen van de stad. De totale kosten worden door de gemeente en het waterschap opgebracht.
De Roombeek boven de grond was één van de ideeën uit het participatietraject voor de nieuwe wijk. Het idee is opgepakt omdat het goed past in het landelijk beleid van geleidelijke infiltratie van het (overtollige) water in de bodem. Ook vormt de Roombeek een belangrijke schakel in het afvoeren van overtollig grondwater.
De loop van de Roombeek is in het verleden vaak gewijzigd. Met de opkomst van de textielindustrie werd het beekwater gebruikt voor het wassen en bleken van linnengoed. Door de toenemende vervuiling van de beek werd besloten tot overkluizing en werd het uiteindelijk een riool…….. tot dinsdag.
Provincie:
Tag(s):