zaterdag, 9. april 2005 - 11:32

Eerwraak kost weer Turkse vrouw het leven

Een 50-jarige Turkse coffeeshop-eigenaar heeft zaterdagnacht in het Turkse Antalya zijn vrouw doodgeschoten tijdens een ruzie over de relatie van hun jongste dochter. Eenzelfde geval speelde zich anderhalf jaar geleden ook al af toen een Almelose vader zijn dochter in Turkije doodschoot omdat hij het toen ook niet eens was met de keuze van dochter.

De Turkse man was naar Turkije afgereist voor de begrafenis van zijn broer, ook zijn vrouw waar hij gescheiden van leefde was hier aanwezig meld dagblad TC Tubantia.
In zijn luxe villa kregen de twee slaande ruzie over de vriend van hun jongste dochter die de man niet zag zitten, zijn vrouw echter nam het voor haar dochter op. De ruzie hierover liep zo hoog op dat de man een pistool pakte en zijn vrouw doodschoot. De man is nog dezelfde nacht gearresteerd.

In augustus 2003 schoot een Turkse vader zijn dochter Zarife dood tijdens een vakantie in Turkije, omdat ze een relatie zou hebben met een getrouwde man en de vader vond dat zijn dochter met haar westerse levensstijl de familie te schande maakte. Hij schoot haar buiten met een geweer dood. De zaak deed toen veel stof opwaaien.
De leerlingen op de Almelose school waar Zafire opzat waren geschokt.
De man is in Turkije veroordeeld tot 30 jaar cel. In Turkije en Nederland barstte na deze moord een discussie uit over eerwraak.

© BON/Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):