vrijdag, 24. juni 2005 - 9:08

Eiken-processierups gesignaleerd

Heerlen

In de gemeente Heerlen is op enkele plaatsen de eikenprocessierups gesignaleerd. Om eventuele overlast en mogelijke uitbreidingen te voorkomen worden de rupsen in de openbare ruimte zoveel mogelijk bestreden door de gemeente. Bewoners die de eikenprocessierups signaleren worden verzocht om dit te melden bij de servicetelefoon openbare ruimte, telefoon 560 4000.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsjes tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni.

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts zichtbaar in processie op zoek naar voedsel. Kaalgevreten eikenbomen zijn het gevolg.

De haren van de processierups kunnen veel overlast veroorzaken. De larven zijn in het laatste stadium van hun larve bestaan bedekt met deze brandharen. Overlast kan alleen na contact met de rupsjes. Dit kan enkele uren duren. De klachten kunnen zijn: pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Na enkele dagen tot weken verdwijnen de klachten over het algemeen weer vanzelf.

© Bericht/foto Gemeente Heerlen
Provincie:
Tag(s):