donderdag, 14. april 2005 - 13:37

Eiland te koop in de Noordzee

Noordwijk

Rijkswaterstaat beheerder van het REM-eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij) gaat het stalen eiland voor de kust van Noordwijk verkopen. Afgelopen vrijdag is een delegatie van Rijkswaterstaat op bezoek geweest voor een grondige inspectieronde, alvorens de echte verkoop deze zomer kan beginnen. De toekomstige kopers van het eiland moeten wel aan bepaalde criteria voldoen. Zo zullen er geen afvalverwerkingsbedrijven welkom zijn, wanneer deze afval willen verbranden.

Ook een opslag voor radioactief materiaal is dus ondenkbaar bij de verkoop, omdat de nieuwe koper aan alle milieueisen moet voldoen. Inmiddels hebben zich al een aantal bedrijven gemeld die interesse toonde. Het gaat om Zendgemachtigden, een meditatiecentrum en zelfs Stichting Noordzee uit Utrecht bleek belangstelling te hebben. Maar vooralsnog zal Rijkswaterstaat eerst zijn exacte procedure uitwerken voor het verkocht kan worden. Dienst der Domeinen zal uiteindelijk de partij zijn die het eiland verkoopt tegen een aannemelijk bod. Hoeveel het eiland moet gaan opbrengen, is afhankelijk van de koper met het beste plan en het mooiste bod voor het eiland. De jaarlijkse lasten die het industriële erfgoedje met zich meebrengen worden geraamd op 500.000 tot 700.000 euro.

Het REM eiland staat al 40 jaar in de Noordzee op ongeveer 10 kilometer uit de kust van Noordwijk. Het eiland is begonnen als zendstation, waarna Rijksaterstaat het jarenlang heeft gebruikt als meetstation. Het is een unieke plek in zee waar dagelijks bruinvissen en kleine dolfijnsoorten te zien zijn. Veel Nederlanders kennen het REM eiland uit de geschiedenis toen het zendstation van legendarische uitzendingen als Mr. Ed het sprekende paard. Ook voor honderdduizenden bewoners en bezoekers van de Hollandse kust, is het REM een bijzondere, welhaast mythische plek. Wanneer er deze zomer geen koper komt, zal de overheid kunnen besluiten om het platform niet langer in stand te houden en overgaan om het eiland te slopen.
Provincie:
Tag(s):