maandag, 21. februari 2005 - 7:49

Energiewinning uit asfalt

Purmerend

Energiewinning uit asfalt is één van de maatregelen waarmee Noord-Hollandse wegbeheerders willen bijdragen aan 'Kyoto'. In onderzoek en voorbereiding zijn een onderhoudsproject op de provinciale weg N235 in Purmerend en een vergelijkbaar project bij uitbreiding van een industrieterrein in de gemeente Hoorn.

Bij energiewinning uit asfalt worden buisjes ingefreesd waaruit opgewarmd water wordt gebruikt voor ruimteverwarming in gebouwen. Door de zwarte kleur neemt asfalt veel zonnewarmte op. Op zonnige dagen kan de temperatuur ervan oplopen tot boven de 50 °C. Enerzijds voorkomt het water te hoge temperaturen van het wegdek, anderzijds kan het ervoor zorgen dat de weg ijsvrij blijft. Over een heel jaar bekeken levert deze zogenaamde asfaltcollector netto warmte op die elders kan worden toegepast.

De zoektocht naar innovatieve energiebesparing is onderdeel van klimaatovereenkomsten die de provincie Noord-Holland met inmiddels 48 van de 63 gemeenten sloot, waaronder recent Amsterdam (inclusief de veertien stadsdelen). Noord-Holland scoort hiermee bovengemiddeld: landelijk heeft ongeveer 55 procent van de lokale overheden klimaatovereenkomsten gesloten. In 'ruil' voor lokaal-specifieke doelstellingen en maatregelen ontvangen Noord-Hollandse gemeenten € 115.000 of € 230.000 voor uitvoering van een basis- of een ambitieus pluspakket.

Ruimtelijke ordening en verkeer/vervoer zijn slechts enkele van de sectoren waarmee gemeenten en stadsdelen de CO2-emissie kunnen terugdringen. Energiebesparing in woningen en kantoren en (na-)isolatie zijn andere voorbeelden.

©BON/Sjaak Foto:FBF.NL
Categorie:
Tag(s):