woensdag, 27. juli 2005 - 20:46

Erepenning voor Renate Groenewold

Aalden

Renate Groenewold ontving dinsdagmiddag de erepenning van de gemeente Coevorden. Zij is de daarmee de eerste inwoner van de gemeente die deze penning overhandigd kreeg. De schaatster ontvangt de penning als blijk van grote waardering en voor de uitzonderlijke wijze waarop zij zich verdienstelijk heeft gemaakt als inwoner van de gemeente. Burgemeester B.J. Bouwmeester van Coevorden reikte de erepenning uit. De feestelijke overhandiging vond plaats op het mooiste plekje van de provincie Drenthe: de Brink in Oud-Aalden. Op deze locatie waren ook duizenden deelnemers van de Drentse Rijwielvierdaagse een stempel aan het halen.

De 28-jarige Renate Groenewold werd vorig jaar dertig jaar na Atje Keulen-Deelstra wereldkampioen allround schaatsen. De Dalense wist tijdens het wereldkampioenschap 2004 in het Noorse Hamar de Duitse hegemonie in het vrouwen schaatsen te doorbreken. Na het behalen van de wereldtitel kreeg Renate een groot onthaal in haar woonplaats Dalen. Bij de huldiging zongen duizenden mensen het speciaal voor haar geschreven “Renate-lied� en sprak viervoudig wereldkampioene allround schaatsen Atje Keulen–Deelstra lovende woorden over haar opvolgster.

Deze zomer maakt Renate deel uit van de Therme wielerploeg. Haar ploeggenote Janneke Vos behaalde de titel bij het NK Wielrennen. Komende winter rest Renate Groenewold nog een prachtige uitdaging: het winnen van Olympisch goud tijdens de winterspelen in Turijn. Renate is inmiddels begonnen met de trainingen voor het Olympische schaatsseizoen.

Over de erepenning
De erepenning symboliseert verbondendheid. Aan de ene zijde van de erepenning staat het gemeentewapen van Coevorden met de wapenspreuk ‘multis periculus supersum’ (‘ik overleef ondanks vele gevaren’). Aan de andere zijde van de penning zijn de drie punten van de vestingstad Coevorden te zien, zoals deze in 17e eeuw aanwezig waren. Op de drie sterpunten waren de Bastion Holland, Bastion Utrecht en Bastion Zeeland gevestigd van waaruit de stad met vereende kracht werd verdedigd. De vijf sterren symboliseren de vijf voormalige gemeenten die sinds 1998 verbonden zijn tot één gemeente.
© bon/foto Harm Meter
Provincie:
Tag(s):