woensdag, 23. maart 2005 - 22:45

'Erop of eronder voor dorpje Lent'

Lent

Het is donderdag erop of eronder voor het historische dorpje Lent, gelegen aan de Waal vlak bij Nijmegen. Het dorpje zal deels verdwijnen als Rijkswaterstaat zijn zin krijgt en het plan om de dijk te verleggen zal worden uitgevoerd. Daarin wordt de dijk bij Lent zo’n 350 meter teruggelegd. De enorme ingreep is noodzakelijk om overstromingen te voorkomen. De burgers van Lent zijn fel tegen en willen staatssecretaris Schultz van Haegen donderdag dan ook er toe bewegen om voor een alternatief plan te kiezen. Dit meldde Netwerk woensdagavond.

De eisen en daarbij behorende wettelijke normen voor de sterkte van dijken dateren al uit de jaren vijftig. Onderzoekers melden dat ze zijn achterhaald door enerzijds de klimaatverandering en anderzijds zou de economische schade bij een dijkdoorbraak nu velen malen groter zijn.
De ingreep betekent dat zo’n vijftig huizen moeten verdwijnen. Ook de voormalige Schans Knotsenburg, in de Tachtigjarige Oorlog gebouwd door Prins Maurits tijdens de belegering van Nijmegen, en oude Romeinse sporen zullen moeten verdwijnen bij de voorgestelde oplossing van Rijkswaterstaat.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):