woensdag, 22. juni 2005 - 12:36

.eu

Brussel

"Wallstreet.com verkocht voor 2 miljoen dollar". "Bingo.com verkocht voor 7 miljoen dollar". Dat waren de krantenkoppen enkele jaren geleden. Menigeen zou er heel wat voor over hebben als hij er toen op tijd bij was geweest. Niemand had toen in de gaten dat internet-domeinnamen zoveel waard zouden worden. Dat is nu wel anders. Met de introductie van de gloednieuwe .eu-domeinnamen is de domeinnaamgoudkoorts weer in alle hevigheid losgebarsten.

Wat zullen domeinnamen zoals casino.eu en auto.eu waard zijn? Vanuit heel Europa zullen particulieren en bedrijven proberen om dergelijke domeinnamen te bemachtigen. Je zou verwachten dat iedereen evenveel kans maakt en dat er een soort loterij plaatsvindt. Dat is echter niet het geval. De Europese Unie, initiatiefnemer van .eu, heeft bepaald dat .eu-domeinnamen moeten worden toegekend op basis van eerst-komt-eerst-maalt.

Wanneer iemand een .eu-domeinnaam wil registreren moet hij deze aanvragen bij een erkende .eu-registrar. Op 21 juni zijn de eerste hostingbedrijven door EURid erkend. AlphamegaHosting.com was er snel bij en is de eerste officieel erkende .eu-registrar van de wereld. 'We zijn er heel blij mee, want vanaf nu mogen we officieel .eu-domeinnamen aanbieden,' vertelt Chris Vermeulen, directeur van het snelgroeiende internet bedrijf uit Valkenswaard.

De organisatie die belast is met het toekennen van de .eu-domeinnamen heet European Registry for Internet Domains, kortweg EURid. Over enkele maanden begint zij met het uitgeven van de nieuwe domeinnamen. 'Toch is het heel belangrijk om nu al je gewenste .eu-domeinnamen door te geven bij een erkende registrar. Wij registrars moeten te zijner tijd de bij ons bestelde domeinnamen doorgeven op volgorde van ontvangst. Dus hoe langer je wacht, hoe verder je achteraan in de rij komt te staan en hoe minder kans je maakt!' aldus Vermeulen.

Om alle vragen die er rijzen te kunnen beantwoorden is een speciaal .eu-informatiecentrum geopend: www.euanswers.com.
Categorie:
Tag(s):