zondag, 13. november 2005 - 11:14

Euregionale Architectuur Prijs 2005

Heerlen

Zaterdag 12 november vond in het Glaspaleis te Heerlen de 15e editie plaats van de Euregionale Architectuur Prijs. Voor deze prijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door Vitruvianum, Centrum voor Architectuur in de Euregio Maas-Rijn, worden examenprojecten van de vijf architectuuropleidingen in Diepenbeek, Luik, Maastricht en Aken aangemeld.

Uit circa 500 afstuderenden van het collegejaar 2004-2005 werden uiteindelijk 29 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie.

Deze 29 projecten zijn tot en met 2 december in het Glas-paleis te Heerlen te zien op de eerste verdieping. De winnende projecten zijn duidelijk aangegeven voor het publiek.

De eerste prijs (1.875 euro) ging naar Alex Montiel Aguilar (Academie van Bouwkunst Maastricht) voor zijn project ‘The Racket Club’. Het jury rapport zegt hier het volgende over: ‘Het gaat hier om een klein project, maar verscheidene aspecten van de architectonische en stedenbouwkundige complexiteit worden erin behandeld. Het conceptualiseert multifunctionaliteit in een ‘hybride’.

Ook Dirk Krolikowski (RWTH Aken) mocht een eerste prijs ontvangen voor zijn project ‘Antartic Research Station’. De jury waardeert het ontwerp als een gedegen studie, startend vanaf een exacte functionele probleemstelling, via een heldere analyse tot een adequaat gebouw. Architectuur wordt gepresenteerd als een volledig verhaal.

Door middel van de Euregionale Architectuur Prijs wil het VITRUVIANUM talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge positieve concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten.
Provincie:
Tag(s):