zondag, 17. april 2005 - 20:29

Europese dierentuinen waarschuwen voor holocaust schildpadden

Arnhem

Op woensdag 13 april werd in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam het officiële startsein gegeven voor een grootscheepse campagne van de Europese dierentuinen ter bescherming van de schildpadden, die bekend staat als de EAZA Shell Shock Campagne. Deze campagne vestigt de aandacht op de ware holocaust die momenteel plaats vindt onder vele schildpaddensoorten als gevolg van de grootschalige consumptie en verwerking tot medicijnen van schildpadden in China. De grotere Europese dierentuinen die zich verenigd hebben in de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) sluiten hierbij aan bij de mondiale Shell Shock Campagne en hopen met hun bijdrage twee doelen te bereiken: het informeren en alarmeren van de bevolking en het inzamelen van geld ter bescherming van verschillende schildpaddensoorten.

In Burgers' Zoo is de expositieruimte bij de uitgang van Burgers' Ocean speciaal ingericht in het kader van de EAZA Shell Shock Campagne. Bezoekers vinden hier naast informatiepanelen ook diaprojecties van verschillende schildpaddensoorten en allerlei extra informatie over deze bijzondere dieren. Bezoekers die een bijdrage willen leveren aan actieve bescherming van ernstig bedreigde schildpaddensoorten, kunnen muntgeld op een leuke wijze doneren in de zogenaamde 'money spinners'. In deze 'money spinners' zien donateurs hun munten langzaam, in cirkelvormige bewegingen in een centrale trechter verdwijnen. Naast het feit dat kinderen het fascinerend vinden om te zien, wordt het geld absoluut aan een goed doel besteed.

Het lot van de schildpadden die op de markten en in de restaurants van China worden aangeboden, is ronduit schrijnend te noemen. Vanaf het moment dat ze gevangen zijn, worden ze op beestachtige wijze behandeld en getransporteerd in zakken alsof het aardappels zijn. Ten slotte worden ze op wrede wijze geslacht. Dagelijks verdwijnen er zo honderdduizenden schildpadden in Chinese soeppannen als delicatesse of worden verwerkt tot medicijn. Jaarlijks worden er op deze wijze 12 miljoen schildpadden gedood. Omdat deze situatie naar schatting al tien jaar gaande is, zijn er op deze manier al ruim 120 miljoen schildpadden gevangen, geslacht en opgegeten. Men kan terecht van een ware holocaust spreken.

Ondanks dat vele soorten inmiddels vrijwel uitgeroeid zijn en een wettelijke bescherming heten te genieten, breidt de illegale handel zich uit en worden er in steeds meer landen schildpadden gestroopt. Hiermee lijkt het lot van de schildpad bezegeld; een dier dat al honderden miljoenen jaren op de aarde voorkomt. In landen als Thailand en Maleisië zijn vele schildpaddensoorten gedecimeerd, uitgestorven of zwaar bedreigd. Momenteel kopen de Chinezen zelfs schildpadden in landen als Paraguay en zelfs de Verenigde Staten!

Naast informatie en fondswerving willen de dierentuinen met elkaar ook een soort ‘Ark’-functie uitoefenen door voor de meest bedreigde soorten fokprojecten op te zetten. Zo doet Burgers’ Zoo haar best om met de Borneo rivierschildpad (Orlitia borneensis) te kweken. Deze dieren zijn in 2002 in Hongkong in beslag genomen en in januari 2003 naar Arnhem gekomen. Ze hadden de grove vishaken nog in hun ingewanden. Ondanks het feit dat een aantal van hen is overleden aan de verwondingen en infecties, kan het dierenpark zich momenteel verheugen op de eerste eieren. Vol spanning wacht men op de resultaten af bij de 14 eieren in de broedmachine!
Provincie:
Tag(s):