donderdag, 10. maart 2005 - 17:41

Even weg uit Tsjernobyl

Brunssum

Een groep van 21 kinderen uit Tsjernobyl is de komende twee maanden te gast in Brunssum en omgeving. De interkerkelijke werkgroep ‘Hulp aan Tsjernobylkinderen Zuid-Limburg’ heeft dit bezoek georganiseerd, dat wordt ondersteund door de Brunssumse gemeente. Gastgezinnen vangen de kinderen de komende tijd op. De kinderen, in de leeftijd van 8 tot 11 jaar, verblijven hier om aan te sterken.

Het is niet dat ze ziek zijn, maar toch kunnen ze zowel lichamelijk als geestelijk bij krachten komen, omdat de gevolgen van de ramp bij Tsjernobyl 19 jaar na dato nog steeds merkbaar zijn. Zo hebben kinderen in de regio van Tsjernoyl te kampen met groeiachterstand, een verminderde weerstand en bloedarmoede. De omgeving van Tsjernobyl werd in 1986 getroffen door een ongeluk in de kerncentrale.

Donderdagmiddag werden de Wit-Russische kinderen persoonlijk welkom geheten door burgemeester Brocken en zijn wethouders op het gemeentehuis. Hier kregen de kinderen een programma gepresenteerd met een voorstelling van een clown en aansluitend een leuke videofilm. De clown kreeg duidelijk de lachers op zijn hand.

De komende twee maanden zullen deze kinderen een normaal programma draaien, wat inhoudt dat ze ook onderwijs zullen volgen. Basisschool Benjamin heeft hiervoor een klaslokaal beschikbaar gesteld. Hun eigen leerkracht is meegekomen op deze reis. Daarnaast is er natuurlijk ook voldoende tijd voor ontspanning. Er staan diverse excursies op het programma en er wordt deelgenomen aan sportactiviteiten. Op 25 april staat de terugreis naar Tsjernobyl weer gepland. © BON/Foto’s: John PetersProvincie:
Tag(s):