donderdag, 14. april 2005 - 16:26

EXCLUSIEVE HUBBLE RUIMTETOUR

Noordwijk

Ter gelegenheid van 15 jaar Hubble Space Telescoop in de ruimte verzorgt de bekende astronoom Niek de Kort op zondag 24 april aanstaande een ruimtetour langs de meest indrukwekkende opnames gemaakt met deze ruimteverrekijker. Tijdens deze reis door de ruimte ontdekken bezoekers zelf de adembenemende schoonheid van de ruimte door de ogen van de Hubble.
<BR>

De ruimtetour vangt aan om 14.00 uur in de Arianezaal van Space Expo met een lezing over de geschiedenis van de Hubble en de verbazingwekkende ontdekkingen die met dit vernuftige ruimte-instrument zijn gedaan. Voor de bezoekers starten om 13.00 uur en 15.15 uur gratis rondleidingen door de onlangs totaal vernieuwde permanente ruimtevaarttentoonstelling in Noordwijk. Tijdens de rondleidingen wordt extra aandacht besteed aan de Hubble Space Telescoop. In Space Expo is ondermeer een groot stuk zonnepaneel van de Hubble te zien dat na een verblijf van ruim drie jaar in de ruimte is geborgen en met een Space Shuttle voor onderzoek naar de aarde is teruggebracht.

Hubble Space Telescoop

De Hubble Space Telescoop is een samenwerkingsverband tussen ESA en NASA.

Op 24 april 1990 werd de Hubble succesvol naar de ruimte getransporteerd met de Space Shuttle ‘Discovery’. Helaas bleek na lancering een slijpfout te zitten in de spiegel van de ruimtetelescoop. Hierdoor waren de eerste jaren de opnamen enigszins wazig. Na een spectaculaire onderhoudsvlucht van de Space Shuttle in 1993 werd een soort contactlens op de spiegel aangebracht. Vanaf die tijd maakt Hubble vanuit zijn bijna cirkelvormige baan op zo’n 600 km boven de aarde de ene verbazingwekkende opname na de andere. Astronomen zijn enorm enthousiast over de schat aan informatie en nieuwe inzichten over het ontstaan en de werking van het heelal die we dankzij de Hubble Space Telescoop hebben verkregen.

SPACE EXPO
Space Expo is gesloten van 31 januari tot 22 maart. De permanente ruimtevaarttentoonstelling SPACE EXPO is daarna weer geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur (in de schoolvakanties ook op maandag open).Provincie:
Tag(s):