woensdag, 16. maart 2005 - 10:51

Exploitatie Betuwelijn tientallen miljoenen duurder

Den Haag

De exploitatie van de Betuwelijn dreigt lastiger te worden doordat het stukken duurder blijkt uit te vallen dan was voorzien. Uit een vertrouwelijke notitie van de bedrijven die tussen de Rotterdamse haven en het Ruhrgebied de treinen gaan laten rijden, blijkt dat er tientallen miljoenen euro’s extra geïnvesteerd moeten worden voor de eerste treinen kunnen gaan rijden. Dat meldt de Telegraaf woensdag.

Ongeveer 150 goederenlocomotieven die op de lijn gaan rijden, zouden volgens de notitie moeten worden omgeschakeld op het Europese beveiligingssysteem (ETCS). De kosten hiervoor bedragen zo’n 60 miljoen euro. Ook stellen de vervoerders dat er een derde spoor moet worden aangelegd tussen het Duitse Emmerich en Oberhausen om het treinverkeer te kunnen verwerken. Hiervoor moeten tientallen viaducten worden aangelegd. De Duitse regering heeft eind vorig jaar de behandeling van het investeringsvoorstel uitgesteld, waardoor de Betuwelijn niet voor 2012 zou kunnen worden opgeleverd.

Wie de extra kosten voor de exploitatie van de Betuwelijn moet gaan betalen is nog onduidelijk. De Tweede Kamer is boos op minister Peijs van Verkeer en wil dat de minister ingrijpt. ‘De problemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost’, aldus PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):