zondag, 20. februari 2005 - 21:44

Explosief 'eiland'

Vlieland

Het één eeuw oude militaire oefenterrein de Vliehors op Vlieland ligt bezaaid met oude clusterbommen, raketten en nog veel meer ander afgeworpen munitie die nog scherp is. De Vliehorst wordt op doordeweekse dagen door de luchtmacht gebruikt als oefenterrein. Vanuit vliegtuigen worden doelen beschoten, waaronder oude tanks die op de zandplaat staan geparkeerd. De bommen gaan niet altijd af, maar blijven dan liggen onder het zand. Wanneer het getij de bommen blootlegt, kan dit levensgevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als wandelaars deze vinden en oprapen.

Uit een uitgelekt onderzoeksrapport dat het actualiteitenprogramma Netwerk in handen kreeg, blijkt dat de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) op verzoek van Nuon onderzoek deed naar de eventuele gevaren op de zandplaat.

De energieleverancier Nuon wilde hier hoogspanningskabels onder de grond leggen tussen Texel en Vlieland waarbij op een gedeelte van het oefenterrein kabels getrokken moesten worden. De EOD schreef in januari 2005 in dit rapport aan Nuon dat het terrein op dit moment te gevaarlijk is om graafwerkzaamheden uit te voeren. De veiligheid van het personeel en materieel kan alleen gewaarborgd worden als het geheel wordt gesaneerd.

Jaarlijks trekken in de weekeinden vele mensen erop uit om dit natuurgebied te bezoeken voor uitgebreide wandelingen op de oefenplaats. Er rijdt zelfs een toeristische bus langs de kustlijn. Defensie zegt in het actualiteitenprogramma dat zij er alles aan doen om het terrein schoon te houden. Dagelijks rijden militairen de plaat af om munitie die niet is afgegaan op te ruimen. Aankomende week zullen hierover kamervragen gesteld gaan worden. ©BON
Provincie:
Tag(s):