vrijdag, 16. september 2005 - 17:50

Explosieve sporttas in kelderbox

De Nationale Recherche heeft met bijstand van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond afgelopen dinsdag in een kelderbox van een Rotterdamse woning beslag gelegd op een sporttas met 65 handgranaten. De tas bevatte bovendien vier blokken springstof, zogeheten militaire vernietigingsladingen, een ontstekingsmechanisme met tijdschakelaar, twee slagpijpjes en vijf patronen. De voorraad is vermoedelijk afkomstig uit voormalig Joegoslavië.

Een dag later greep de Nationale Recherche op heterdaad in bij de invoer van twee vuurwapens in Nederland. Dit heeft het Openbaar Ministerie(OM) vrijdag bekendgemaakt.

In totaal zijn vier verdachten aangehouden, drie mannen en een vrouw. Een van de mannen heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De andere verdachten zijn afkomstig uit Rotterdam.

De Nationale Recherche begon in augustus een onderzoek naar de internationale handel in wapens en munitie. Dat leidde nog diezelfde maand in Kroatië tot de onderschepping van een wapentransport met 8 pistolen, een pistoolmitrailleur, diverse geluiddempers en een grote hoeveelheid munitie. Ook deze zending was vermoedelijk onderweg naar Nederland.

De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):