zaterdag, 12. november 2005 - 12:14

Explosieve vraag naar griepprik door komst vogelgriep

Amsterdam

Dit najaar laten meer mensen zich inenten dan voorgaande jaren. De aanvraag bij huisartsen is zo hoog dat het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) buffers van de griepvaccins moet gaan aanspreken, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag weten. In Amsterdam Zuid-Oost, in de wijk 't Gein, waren afgelopen week lange wachtrijen voor de huisartsenpraktijk ontstaan van mensen die zich wilden laten inenten.

Nederland heeft elk jaar zo’n 3,2 miljoen griepvaccins klaarliggen, deze zijn gratis voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar of een chronische ziekte hebben. In de eerste aanloop was de belangstelling voor de griepprik net zo groot als in voorgaande jaren.

Half oktober bleek pas dat er meer aanvragen binnen kwamen dan gewoonlijk. Vermoedelijk heeft deze plotselinge stijging te maken met de berichtgeving over de vogelgriep, die nu ook in europa is geconstateerd. Huisartsen kunnen nog tot dinsdag het griepvaccin bestellen bij de NVI. Dan zal bekend worden of de buffer van het NVI genoeg op voorraad heeft liggen om alle extra bestellingen te kunnen leveren. Wanneer blijkt dat er een tekort ontstaat, zal de minister bekijken of er mogelijk elders in de wereld griepvaccins zijn in te slaan voor Nederlands gebruik.
Provincie:
Tag(s):