donderdag, 10. februari 2005 - 15:23

Expositie spotter - Vliegtuigfoto’s

Wijchen

Van 11 tot en met 24 februari is in de Openbare Bibliotheek aan de Oude Klapstraat in Wijchen een expositie te zien die bestaat uit vliegtuigfoto’s gemaakt door Ton van Dreumel.

Vanaf de lagere school was de heer Van Dreumel al gefascineerd door de ruimtevaart en alles wat kon vliegen. Later heeft zich dit verder uitgebreid in een grote interesse in de militaire luchtvaart. Vanuit het 'SPOTTEN' (herkennen van vliegtuigen) is de voorliefde ontstaan voor het fotograferen van de vliegtuigen. De heer Van Dreumel fietste in de jaren ‘70 regelmatig naar vliegbasis Volkel om daar het opstijgen en landen van de Lockheed F 104 Starfighter te aanschouwen.

Fotograferen van militaire vliegtuigen was in die tijd nog verboden, uitgezonderd de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht. Toen er meer mogelijkheden kwamen om te fotograferen is de hobby uitgegroeid tot een bijna professionele bezigheid. Heel Europa wordt afgereisd om militaire vliegtuigen van allerlei luchtmachten te verzamelen op dia (Let wel ,het fotograferen van militaire vliegtuigen is in veel landen geen vanzelfsprekendheid). Zelfs Russische vliegbasis werden bezocht ten tijde van de terugtrekkingen uit de voormalige DDR.

Regelmatig worden deze dia’s gepubliceerd in tijdschriften die over de hele wereld gaan. Ook zijn er twee CD Roms uitgegeven waar een deel van de verzameling van de heer van Dreumel op te zien is. Waar het eerst ging om bepaalde vliegtuigtypen op dia te krijgen, gaat het nu voornamelijk om de combinatie met het fotograferen. Het streven is hoogwaardig en kwalitatief mooi fotowerk te realiseren. De ontwikkeling van steeds betere fototoestellen, objectieven, diafilms en de nodige ervaringen hebben hiertoe bijgedragen. Door deze fotoexpositie wil de heer van Dreumel iedereen de gelegenheid geven om een selectie van zijn zelfgemaakte fotoarchief te kunnen bekijken. Hij koestert nog steeds de wens om zelf eens een groot fotoboek in kleur uit te kunnen geven.
Provincie:
Tag(s):