donderdag, 20. januari 2005 - 15:14

F-16 onderscheppen 747

Amersfoort

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht stegen woensdagmiddag (19 januari) kort voor twee uur op vanaf de Vliegbasis Leeuwarden nadat geen communicatie tot stand kwam met een verkeersvliegtuig dat het Nederlandse luchtruim binnenvloog. Eén F-16 ging daarbij door de geluidsbarrière.

De Boeing 747 was op de radar verschenen en vloog op een hoogte van 33.000 voet (10 km) van oost naar west, maar voldeed niet aan de luchtverkeersleidingsregels. Er was geen radiocontact met het vliegtuig. Twee F-16’s werden vervolgens onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen onmiddellijk op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning.

Boven de omgeving van Amersfoort ging één van de F-16’s door de geluidsbarrière. Dit leidde plaatselijk mogelijk tot enige vragen en overlast. Nadat de communicatie was hersteld en zeker was gesteld dat er niets aan de hand was keerden de F-16’s terug de thuisbasis Leeuwarden.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de jachtvliegtuigen binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. ©BON
Provincie:
Tag(s):