donderdag, 14. juli 2005 - 8:39

F1 wagen drastisch veranderd in 2008?

Na 2008 kan de aanblik van een Formule 1 wagen er wel eens compleet anders uitzien dan men nu gewend is. FIA president Max Mosley heeft in een brief naar de teambazen, hen verzocht na te denken over een compleet nieuw ontwerp voor een Formule 1 wagen.

Mosley wil de nadruk van het ontwerp gaan leggen op het verminderen van de luchtweerstand in plaats van de zoektocht naar zoveel mogelijk neerwaartse druk, zoals nu vaak het geval is. Een bijkomend voordeel van deze nieuwe aanpak is een toename van inhaalmanoeuvres en het zal tevens een bijdrage leveren aan de productiewagen industrie.

“Als we de relatief lage, maximale downforce vaststellen, waarom zou een verbod op beweegbare aërodynamische hulpmiddelen dan nog nodig zijn? Misschien is het mogelijk het alleen toe te staan tijdens het remmen, of het voorwiel iets naar voren plaatsen om de aërodynamische balans te verbeteren?�, zo vraagt Mosley zich af.

“We moeten een accurate en betrouwbare manier zien te vinden om dit te kunnen meten, maar ik heb mij laten vertellen dat dit eenvoudiger zal zijn als je één bandenleverancier hebt. Het zou tevens de veiligheid verbeteren�, aldus Mosley.

Eerdere voorstellen van Mosley om de neerwaartse druk met tien procent van de huidige niveaus te verlagen werden met sceptische blikken ontvangen door de wagenontwerpers. Het zou volgens hen leiden tot een verminderde snelheid van de wagens in vergelijking met die in andere grote raceklassen.
Categorie:
Tag(s):