zaterdag, 7. mei 2005 - 10:34

Facelift voor langste park van Nederland

Middelburg

De bolwerken rondom de binnenstad zijn een belangrijke groene long voor de stad Middelburg. Omwonenden laten er hun hondje uit, jonge stelletjes genieten er van elkaar en van de rust. Deze tien bolwerken van de stad zijn uniek qua omvang en ontwerp. Met een oppervlakte van 24 hectare en 4 kilometer wandelpad zijn de bolwerken eigenlijk het langste park van Nederland. Uniek met historische molens, een joodse begraafplaats en een ijskelder.

Het groen op de bolwerken is de laatste tien jaar achteruit gegaan. De bomen verdringen elkaar of zijn overwoekerd door klimop. De onderbeplanting tiert welig, waardoor bomen soms weinig ruimte krijgen. De Gemeente Middelburg wil dit jaar beginnen aan een facelift.

Jan Mensch en Marc van der Zwet van landschapsbureau Copijn zijn ingeschakeld om een soort onderhoudsplan voor het Bolwerk op te stellen. Dit doen ze samen met een gevarieerd gezelschap van onder andere Stichting Tuin van Zeeland, Instituut voor natuureducatie MicMec, Middelburgse molenaars, wijktafels en de scouting. Allemaal met andere belangen, maar met een gemene deler: de bolwerken onderhouden en de historische kwaliteiten van het bolwerk zoveel mogelijk terugbrengen.

De meningen waren verdeeld, al was er ook begrip voor elkaars standpunten. Een mooie uitdaging dus voor de tuinarchitecten, die nu op basis van alle inzichten een onderhoudsplan gaan maken voor de bolwerken. Dit plan wordt eind juni besproken met de klankbordgroep. Daarna volgt nog een formele inspraakprocedure.

© BON
Provincie:
Tag(s):