woensdag, 15. juni 2005 - 23:22

Feilloos Nederland groepswinnaar

Door een prima 3-0 overwinning op Australië heeft het Nederlands elftal onder 20 jaar zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale van NeXXt2005. In een uitverkocht Parkstad Limburg Stadion maakte Nederland er niet zo'n wervelende show van als tegen Japan, maar werd Australië toch simpel aan de kant gezet. Zonder de geblesseerde Ibrahim Afellay (vervangen door Urby Emanuelson) en met Collins John in plaats van Tim Vincken was Oranje veruit het sterkste team.

Nederland startte voortvarend en zette de Young Socceroos vanaf de eerste minuut onder druk. De beste kans was voor Rick Kruys die zijn inzet van dichtbij tegen de lat zag belanden. Het was misschien wel Nederlands belangrijkste man Hedwiges Maduro die de score opende. Hij kopte een corner van Emanuelson achter de Australische doelman.

Na rust duurde het om precies te zijn 18 seconden voordat Nederland de score verdubbelde. Quincy Owusu Abeyie gaf de assist op Emanuelson die de bal door de benen van de Australische doelman schoot. Niet alleen de snelheid van het doelpunt was bijzonder, maarhet was ook het 1500ste doelpunt in de geschiedenis van het WK onder 20 jaar.

De hoogtepunten waren nog niet voorbij. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Ricky Kruys. De middenvelder van FC Utrecht schoot de bal van 25 meter in de goal en zette daarmee de 3-0 op het scorebord. Aan de andere kant van het veld slaagde Australië er ook maar niet in om één kans te creëeren. Doelman Kenneth Vermeer had een rustig avondje.

"We zijn goed bezig'', zei aanvoerder Maduro na afloop voor de camera's van Studio Sport. "We willen gewoon Wereldkampioen worden. Er waren meerdere mooie momenten, maar de knock-out na rust was wel héél bijzonder. Zo snel had ik het niet verwacht, maar dat is wel lekker voor de rest van de wedstrijd. Nu moeten we gewoon ook in Tilburg winnen, want het is wel lekker om met negen punten te eindigen.''