donderdag, 10. maart 2005 - 18:39

Festival Pasen & Pesach in multireligieus Bijbels Openluchtmuseum

Heilig Landstichting

Pasen, Passie, Pesach en de paashaas? Verlossing, hoop, vruchtbaarheid en voorjaarsrituelen. Wat weten we eigenlijk van Pasen? En hoe nauw hangt dit christelijke feest samen met het joodse Pesach feest? Waarom zoeken we naar paaseieren en welke voorjaars- en vruchtbaarheidsrituelen kennen we nog meer?

Zondag 20 maart 2005 start het intercultureel festival Pasen & Pesach in het Bijbels Openluchtmuseum in de Heilig Landstichting (bij Nijmegen) Een festival waar jong en oud van alles te weten komt over de wortels en de betekenis van het christelijke Paas- en het joodse Pesach feest. Het hoogtepunt van het festival valt op Tweede Paasdag 28 maart met de try-out van scènes uit de Passiespelen van Tegelen en optredens van chazan Hans Bloemendal begeleidt door het Joods Koor Maastricht.
Speciaal voor kinderen is er een interactieve ontdekkingstocht (1 euro) door het museumpark waarbij zij Pasen, Pesach en de wereld van de Romeinen verkennen. Alle activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 16.00 uur.

Met het uitbeelden van enkele scènes uit het Passieverhaal van Christus en het zingen van de joodse Pesach liederen over de uittocht uit Egypte ervaart de bezoeker de belangrijkste overeenkomsten tussen Pasen en Pesach: hoop, verlossing en troost. Hoofdrolspelers en figuranten van het beroemde Passiespel gezelschap uit Tegelen geven een try-out van enkele scènes zoals de opwekking van Lazarus, de intocht in Jeruzalem, het verraad van Judas, de bespotting en de ter dood veroordeling door Pilatus. Museumdorp Tell Arab en de Romeins-christelijke museumstraat Via Orientalis vormen een passend decor dat de acteurs samen met de bezoekers tot leven gaat brengen. Chazan Hans Bloemendal zingt, samen met het Joods Koor Maastricht op verschillende locaties, waaronder de museumsynagoge, een aantal Pesach liederen. Ook andere culturele uitingen van de joodse- en christelijke religieuze feesten komen aan bod zoals het luisteren naar verhalen en het proeven van Pesach gerechten.

Zie ook www.bijbelsopenluchtmuseum.nl
Provincie:
Tag(s):