zondag, 11. december 2005 - 14:34

Feyenoord verslaat PSV en is medekoploper

Feyenoord heeft zich dankzij een overwinning op PSV (1-0) op de gedeelde eerste plaats van de Eredivisie genesteld. De Rotterdammers hebben nu net zoveel punten als de medekoplopers PSV en AZ, namelijk 35. Feyenoord en PSV begonnen beiden furieus aan de topper.

Al na twee minuten had Salomon Kalou het eerste schot op doel gelost, Jefferson Farfan deed hetzelfde voor de Eindhovenaren drie minuten later. Na zeven minuten ontplofte De Kuip helemaal. Kalou kon ongehinderd het strafschopgebied van PSV binnenskiën. Zijn schotje werd door Dirk Kuijt dusdanig van richting veranderd, dat Gomes kansloos was: 1-0.

Het spel bleef vervolgens leuk op en neer golven. Feyenoord en PSV lieten aan heel Nederland zien, hoe aantrekkelijk een klassieker kan zijn, als er twee ploegen zijn die willen aanvallen. In de 22ste minuut ontsnapte Farfan weer eens aan de Rotterdamse defensie. De Peruviaan passeerde ook doelman Patrick Lodewijks, maar Pascal Bosschaart redde wonderbaarlijk op de lijn met het hoofd.

Vanaf de 25ste minuut kreeg PSV een overwicht en leverde de club de ene na de andere gevaarlijke aanval af voor het doel van Lodewijks. Dat had ook te maken met het achteruitlopen van Feyenoord. Tot scoren kwam de ploeg van trainer Guus Hiddink echter niet.

In de tweede helft ontsnapte Michael Lamey aan een rode kaart, toen hij de doorgebroken Kalou vasthield. Vreemd genoeg floot scheidsrechter Ruud Bossen, die mocht leiden ter vervanging van de geblesseerde René Temmink, wel voor een vrije trap, maar trok hij geen prent. Verder was uitblinker Farfan twee keer dichtbij een treffer. Aan de andere kant moest Gomes ingrijpen na een schot van Ali Boussaboun. Kuijt kreeg nog de grootste kans van de wedstrijd. In de 66ste minuut ging hij alleen op het vijandelijke doel af, maar Gomes lette goed op.

PSV probeerde het nog wel, met de ingevallen Robert en Gerald Sibon, maar Feyenoord verdedigde goed. De Rotterdammers waren echter niet bij machte, om via een counter het duel definitief in het slot te gooien. Gomes (!) was in de 89ste minuut nog dichtbij de gelijkmaker. De keeper was met een corner mee naar voren geslopen, maar zijn kopbal was te slap.

Ook Sibon miste op twee meter van het doel door tegen Serginho Greene aan te schieten. De corner die daaruit voort vloeide, werd weggewerkt door Feyenoord, waardoor Kalou op een lege goal kon afstormen. Gomes was namelijk opnieuw mee naar voren gegaan. De Ivoriaan schoot echter in het zijnet.

De tweede helft was niet zo aantrekkelijk als de eerste en een gelijkspel was eerlijker geweest. Maar daar maalt Feyenoord, dat nu samen met PSV en AZ bovenaan staat, uiteraard niet om.