woensdag, 25. mei 2005 - 14:50

Feyenoord wraakt gerechtshof

Feyenoord en voorzitter Jorien van den Herik willen dat een ander college van rechters de fraudezaak tegen de club behandelt. Club en preses deden woensdag voor het gerechtshof in Den Haag een verzoek tot wraking, omdat ze het oneens zijn met de aanwezigheid van een fiscale rechter.

Die zou op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) door het hof aan het college van rechters zijn toegevoegd. Volgens de Rotterdamse club en zijn voorzitter brengt dit de objectiviteit en partijdigheid tijdens het proces in gevaar. Feyenoord en Van den Herik zijn in afwachting of hun verzoek wordt gehonoreerd. Omdat er niet meteen een wrakingskamer voorhanden was, wordt daar op een later tijdstip over beslist.

De volgende zitting staat voor 25 oktober gepland. De bedoeling is dat voor die datum oud-voorzitter Duchene van Standard Luik is gehoord. De Australische ex-voetballer Aurelio Vidmar is al in eigen land ondervraagd.

Het duo wordt beschouwd als de spil in een zaak die al in 1998 aan het rollen kwam. Feyenoord betaalde aan Standaard Luik 4 miljoen euro voor Vidmar. In dit bedrag was een bonus van 1 miljoen euro als afkoopsom voor de spits verwerkt. Het OM betitelde die constructie als het opzettelijk ontduiken van loonbelasting en eiste voor de rechtbank een boete van 1,1 miljoen euro voor Feyenoord. Van den Herik hing een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, boven het hoofd.

De rechtbank in Rotterdam sprak Feyenoord en Van den Herik in 2002 vrij, maar het OM ging in hoger beroep. Tijdens een eerdere zitting concludeerde het hof dat beide partijen waren gebaat bij een verhoor van Vidmar en Duchene. Het proces werd verder vertraagd, omdat beide personen in een eerder stadium niet bij het hof verschenen.
Categorie:
Tag(s):