zondag, 9. oktober 2005 - 21:55

FIA brengt voorstel nieuwe reglementen uit

Zaterdag werd er al een spoedvergadering georganiseerd voor alle teambazen en rijders uit de Formule 1 om de nieuwe voorstellen van de FIA betreffende de reglementen te bespreken. Niet lang daarna kwam de overkoepelende organisatie van de Formule 1 zelf met de bekendmaking van de nieuwe reglementen, die grote wijzigingen kent.

Een ander schema voor het weekend, een nieuwe opzet voor de kwalificatie en het verbod op een derde bolide zijn enkele grepen uit het nieuwe idee van de FIA.

Op zaterdag heeft de FIA aan alle teams in de Formule 1 een e-mail gestuurd met daarin het voorstel van de FIA voor de reglementen van aankomend seizoen. Deze zullen over twee weken naar de World Council worden gestuurd voor goedkeuring. De reglementwijzigingen kunnen radicaal anders worden genoemd, waar de FIA probeert het entertainment terug in de sport te brengen. Op 24 oktober kan er worden gestemd of men het eens is met deze regels.

Hieronder de grootste veranderingen:
- Een gewijzigd schema voor het weekend. De eerste vrije training zal op vrijdag van 10:00 uur tot 11:00 uur in de ochtend plaatsvinden, waarna de tweede vrije training van 13:00 uur tot 14:00 uur in de middag is. Op de zaterdagochtend zal er maar één vrije training zijn, die wederom van 10:00 uur tot 11:00 uur in de ochtend is. Op zaterdagmiddag zal de kwalificatie dan om 13:00 uur beginnen en waarschijnlijk rond 14:00 uur aflopen.

- De opzet van de kwalificatie. De kwalificatie zal in de vorm van een afvalronde komen met drie verschillende segmenten. De vijf langzaamste coureurs zullen na de eerste sessie van vijftien minuten weg worden gehaald. Na een korte pauze van vijf minuten zal dezelfde procedure volgen in de vijftien minuten die daar op volgen. De tien coureurs die er al na een half uur uit liggen, mogen vrij bijtanken voor de race. De tien die nog over zijn, zullen in twintig minuten een shootout krijgen, wat uiteindelijk de startvolgorde voor de top tien moet vormen. Deze bolides zullen met dezelfde hoeveelheid brandstof rijden als waarmee ze de race moeten beginnen.

- Het wisselen van een band gedurende de race zal wederom ingevoerd worden.

- Een verbod op reservebolides en de derde wagen, die voorheen op vrijdag werden gebruikt bij de zes laagste teams uit het klassement.

- Er komt een limiet van veertien personen die aan de bolide mogen werken gedurende een pitstop. Maar één persoon is toegestaan om aan één band te werken wanneer de banden worden gewisseld.
- Een verbod op bandenwarmers.

- Het moment vóór de race is gewijzigd. De pitstraat zal 45 minuten voor het begin van de race enkel vijf minuten openstaan. De coureurparade zal dan plaatsvinden op het moment dat alle bolides op de startgrid staan.
Categorie:
Tag(s):