vrijdag, 17. juni 2005 - 20:34

FIA komt met plannen voor Formule 1 vanaf 2008

De overkoepelende organisatie van de Formule 1, de FIA, heeft de plannen bekend gemaakt waarmee zij de Formule 1 willen zien vanaf het seizoen van 2008. Tot aan het seizoen van 2007 geldt nog het huidige Concorde Agreement, maar nu heeft men ook de nieuwe plannen bekend gemaakt.

Er zijn veel verandering te zien, die voort komen uit gesprekken tussen de FIA en de teams uit de Formule 1 die aanwezig wisten te zijn gedurende de vergaderingen. Dit was meestal alleen het team van Ferrari, behalve de laatste keer, toen ook de teams van Jordan en Red Bull aanwezig wisten te zijn. Hieronder staan de meest belangrijke veranderingen bij elkaar:

Ten eerste wilt men standaard ECU’s introduceren om de tractie controle bij te houden, de kosten van de elektronica terugbrengen en tevens om de FIA toestemming geven om een limiet aan het testen te stellen. Ook wilt men een standaard versnellingsbak introduceren met mechanische schakelingen, en de FIA zou graag standaard remmen willen invoeren.

Ook wilt men de downforce met tien procent verminderen vergeleken met het huidige niveau. De bolides moeten tevens breder worden om nog meer mechanische grip te krijgen. De reservebolide die de teams meenemen moet echter verboden worden, net als de telemetrie die van de pitstraat naar de bolide wordt gezonden. Ook belangrijk is het feit dat een coureur de bolide zelf moet kunnen starten en geen hulp nodig heeft van het team.

Tot slot is de FIA van plan om de slickbanden weer te introduceren, die dan echter wel door maar één bandenleverancier mag worden geleverd. Men wilt hiermee de snelheid in toon houden en de veiligheid verbeteren. Ook wilt de FIA een testlimiet van 30.000 kilometer gedurende een heel kalenderjaar. Tot slot is het toegestaan als teams een chassis van een ander team kopen, wat momenteel nog niet mogelijk is.

De plannen zijn nog niet definitief, zo meldt de FIA: “Kritiek, ideeën of iets anders is welkom. Al het commentaar dat zal worden geleverd gedurende de daarvoor bestemde periode in juli zal zorgvuldig worden overwogen als de technische afdeling van de FIA de voorstellen wilt afronden, wat zal gebeuren in het bijzijn van de teams en raceorganisatoren die hebben laten zien dat ze ook na het seizoen van 2007 in de Formule 1 zullen deelnemen.�
Categorie:
Tag(s):