donderdag, 31. maart 2005 - 15:38

Files zijn niet het grootste probleem

Den Haag

Weggebruikers vinden niet files, maar de hoge autokosten, agressieve bestuurders en het ontbreken van alternatieven voor de auto de grootste problemen die bij mobiliteit moeten worden opgelost. Dat blijkt uit een groot onderzoek waarvan de ANWB donderdag de resultaten publiceert.
<BR>De meerderheid van de ondervraagden (63%) zegt dat autorijden duur is; 65% zegt dat weggebruikers agressief zijn en 45% meent dat er geen alternatieven zijn voor de auto. De ondervraagden vinden dat deze drie problemen prioriteit bij de aanpak moeten hebben.

Zo’n 35% heeft zelf een probleem met files en 60% denkt dat er andere weggebruikers een probleem mee hebben. Bij inwoners in de Randstad ligt deze verhouding wat anders. Rond de 43 % zegt daar last van files te hebben. In Utrecht geeft 45% aan last te hebben van files. Bij de mensen in Flevoland en de provincies Noord- en Zuid Holland liggen deze percentages een fractie lager met 43% respectievelijk 42% en 43%.

De ANWB is het onderzoek begonnen na het uitkomen van de Nota Mobiliteit. Duidelijk is dat betalen voor mobiliteit in de komende jaren een belangrijk discussiepunt zal zijn. De ANWB ziet het als een belangrijke taak om een rol te spelen in deze discussies. Wat ANWB-leden over dit onderwerp vinden biedt voor die rol de basis.
Een groot deel van de ondervraagden, 77 vindt ‘betalen naar het gebruik en niet naar het bezit van een auto’ een goed idee. Maar liefst 83% van de ondervraagden vindt dit zelfs een eerlijk systeem.

Op de vragen waaraan het geld van de weggebruikers zou moeten worden besteed vindt maar liefst 87% dat de overheid dat alleen moet uitgeven aan autogerelateerde zaken zoals bijvoorbeeld onderhoud van wegen, maatregelen om files te verminderen, de aanleg van nieuwe wegen en verbetering van de kwaliteit van de lucht.

Autobelastingen mogen ook besteed worden aan het verbeteren of goedkoper maken van het openbaar vervoer. Leden willen graag weten waar het geld aan wordt besteed; 85% van de weggebruikers vindt dat nu niet helder. Zo’n 86 % is van mening dat de overheid de automobilist als melkkoe gebruikt. Slechts 30% is bereid meer betalen voor het oplossen van mobiliteitsproblemen. Deze categorie wordt hoofdzakelijk gevormd door mensen die de auto voor hun werk gebruiken. ANWB-leden (76%) geven aan geen vertrouwen te hebben in het mobiliteitsbeleid van de overheid. ©BON/Bron ANWB
Categorie:
Tag(s):