woensdag, 26. oktober 2005 - 11:33

Flashover en backdrafttraining voor brandweer

De Bilt

De brandweer de Bilt gestart met een flashover- en backdrafttraining. Een flashover is een razendsnelle verbranding van verhitte gassen in een brandende ruimte. Een backdraft is een explosie van hete rook waarin zich brandbare gassen bevinden. Beide verschijnselen gaan respectievelijk gepaard met een steekvlam of een vuurbal. Zij behoren tot de grootste gevaren voor een brandweermens en kunnen een dodelijke afloop hebben. Het is daarom heel belangrijk dat de brandweer zich traint in het herkennen en voorkomen ervan.

De firma Fireflash verzorgt de training en heeft hiervoor een mobiele trainingsunit geplaatst op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Groenekanseweg. De beginnen met het plaatsnemen in de unit. Toen het vuur de temperatuur hoog genoeg had gemaakt veroorzaakten de instructeurs naar hartelust flashovers en backdrafts. Na deze eerste oefening kwamen de deelnemers onder de indruk naar buiten.

De brandweerlieden hebben diverse trainingen gedaan, waardoor men weet hoe een backdraft te voorkomen is en het terugdringen van een beginnende flashover. Het doel van de training is natuurlijk dat in beide gevallen herkenning van het fenomeen het belangrijkste is. Alleen op die manier kun je voorkomen dat er een flashover of backdraft optreedt. Alle deelnemers hebben de training als nuttig en zeer leerzaam ervaren.

Foto menno Bausch
Provincie:
Tag(s):