woensdag, 6. juli 2005 - 12:56

FNV vraagt om herstel koopkracht

Amsterdam

Vier onderwerpen staan op de agenda van de FNV voor het Voorjaarsoverleg dat morgen plaatsvindt. Eén ervan is het herstel van de koopkracht. Dat kan onder meer door de koppeling tussen lonen en uitkeringen te herstellen. “Het kabinet heeft de koppeling voor twee jaar buiten werking gezet vanuit de gedachte: iedereen op de nullijn�, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

“In 2004 hebben wij geen looneisen gesteld, dus daar waren uitkeringsgerechtigden ook niks mee opgeschoten. Dit jaar hebben we ruimte voor 1,25 procent meer loon gevraagd. Dan is het logisch dat je uitkeringsgerechtigden ook mee laat profiteren, in plaats van te leunen op de voedselbanken van de kerken. Doe het dan structureel door de koppeling per 1 juli van dit jaar te herstellen. De kerken trekken niet voor niets aan de bel.�

Verder wil de FNV een impuls aan de koopkracht geven door de arbeidskorting, die iedere werkende ontvangt, te verhogen. Jongerius: “Nu krijgen mensen berichten over de gezondheidszorg, de WAO, de WW die volgend jaar gaan veranderen. Velen denken: ik hou mijn geld in mijn zak. Het zou mooi zijn als het kabinet het vertrouwen in de economie een impuls geeft en zorgt dat mensen meer te besteden hebben.� Jongerius zegt “goed gemotiveerd� te zijn voor het Voorjaarsoverleg. Ander onderwerp op de FNV-agenda is de kinderopvang. Voorafgaand aan het Voorjaarsoverleg zal Jongerius aan minister De Geus de uitkomsten overhandigen van de enquête die onder ouders en werknemers in de kinderopvang is gehouden tijdens de campagne ‘Laat kinderopvang niet vallen’.
Categorie:
Tag(s):