zaterdag, 5. november 2005 - 12:28

Fouten zaak Nienke Kleis onbestraft

Rotterdam

De fouten die gemaakt zijn in de zaak Nienke Kleis, zullen geen gevolg hebben voor de betrokken agenten zo laat burgmeester Opstelten van Rotterdam weten. Door de fouten die in het onderzoek gemaakt zijn zat Kees B. vier jaar lang onschuldig vast. Net als de onderzoekscommissie vind Opstelten dat er op alle niveaus fouten gemaakt zijn, daardoor is er sprake van gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Tijdens het proces rond de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleis, heeft het Openbaar Ministerie bewust de bekentenis van de pedoseksueel Wik H. uit het proces gehouden. Dit bleek uit een brief van H's toenmalige advocaat C. Jongsma. Jusitie werd al fel bekritiseerd omdat zij met teveel tunnelvisie de moord zou hebben onderzocht, daardoor belangrijke ontlastende DNA-sporen miste en toen de verkeerde dader Kees B. veroordeelde. Een ontlastende bekentenis van Kees B.is door justitie uit de pers gehouden. Wrang detail is dat terwijl het OM al vier weken van de bekentenis wist, de hoge raad besloot dat Kees B. voorgoed achter de tralies moest voor de moord op Nienke Kleis.

Volgens de NOS heeft de burgemeester laten weten dat de adviezen die de commissie heeft gedaan ten opzichte van opsporingsfouten, zullen worden overgenomen. Naar aanleiding van te rapport heeft Opstelten zelf ook met een aantal betrokkenen in de zaak gesproken. Besloten is om geen verdere maatregelen te nemen tegen de agenten die bij de zaak betrokken waren.
Provincie:
Tag(s):