woensdag, 1. juni 2005 - 14:45

Friese aardappelkennis naar China

Op uitnodiging van de Chinese zusterprovincie Sichuan, bracht een Friese delegatie van 23 tot en met 27 mei een bezoek aan Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Doel van het bezoek was de economische-, de handelssamenwerking en het internationale toerisme te stimuleren.Het bezoek van de Friese delegatie, onder leiding van gedeputeerde P. Bijman, Economische zaken en Internationale samenwerking, heeft geleid tot verdergaande stappen in het kader van de Fries-Chinese samenwerking.

Het gaat hierbij om eerste afspraken tussen provincie Friesland, de provincie Sichuan en het Friese bedrijf Greenship over het opstarten van een aardappelteeltproject in de Chinese provincie met de Sichuan Haoji Groep. Dit bedrijf wil fors investeren in de ontwikkeling van aardappels voor industrieel gebruik, het verbeteren van de kwaliteit van deze aardappels en het gemechaniseerde proces voor de verwerking tot aardappelzetmeel. Voor dit project is specifieke kennis en materiaal nodig van het Friese bedrijfsleven. Het voorstel wordt nu verder uitgewerkt met Friese bedrijven.

Naast dit project zijn ook twee samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van pootaardappelteelt en de bescherming van het milieu in het proces en de omgeving van enkele metaalverwerkingsfabrieken (Verzinkerij). Ook deze overeenkomsten worden verder uitgewerkt door Friese bedrijven. Alle afspraken zijn gemaakt met provincie Fryslân, diverse overheden in de provincie Sichuan, Chinese en Friese bedrijven. De contacten met de Chinese zusterprovincie bestaan sinds 1997. In 2001 is een officieel samenwerkingsverband aangegaan. ©BON/foto: DASfotografie/J. Bosma
Provincie:
Tag(s):