dinsdag, 6. december 2005 - 7:25

Frits Philips overleden

Eindhoven

Op zijn landgoed De Wielewaal is maandagavond om 23.43 uur op 100-jarige leeftijd Frits Philips overleden. Frits Philips zorgde bij Philips tijdens en na de tweede wereldoorlog voor de wederopbouw van Philips.

Frits werd door alle bevolkingslagen op handen gedragen en werd hierdoor het icoon van de stad. Ook zijn passie voor voetbal was enorm.

Frits Philips werd op 16 april 1905 geboren in Eindhoven als zoon van Anton Philips, die samen met zijn broer Gerard aan de basis van het Philipsconcern stond. De Philipstelg ging na zijn afstuderen, als werktuigbouwkundig ingenieur, werken voor het Eindhovense elektronicaconcern. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij in Nederland achter om Philips te leiden, terwijl de rest van de Philipstop naar Engeland vluchtte. Door zijn inzet heeft hij er persoonlijk voor gezorgd dat werknemers gered werden van de Duitse bezetters, door aan te geven dat ze onmisbaar waren voor de Eindhovense fabrieken. Door zijn optreden belandde Frits Philips zelfs korte tijde in kamp Vught.

Op een sportveldje aan de Frederiklaan in Eindhoven trapte Philips als vijfjarig jongentje in 1911 af bij de eerste wedstrijd van het Philips Elftal, de voorloper van het huidige PSV. Zijn vader, dr. Anton Philips, was de man die aan de wieg stond van de club. De geliefde Eindhovenaar is zijn hele leven lang betrokken geweest bij de club. Hij genoot grote populariteit onder alle supporters, clubmensen, bestuurders en de pers.

Frits Philips was bijna bij alle thuiswedstrijden in de 'lichtstad' aanwezig. Op 16 april werd zijn verjaardag nog groots gevierd in Eindhoven. In diezelfde maand nam hij ook nog de kampioensschaal aan uit handen van Mark van Bommel.

Een val in combinatie met een longontsteking die hij afgelopen week opliep kwam de eeuwling niet meer te boven. Voetbalclub PSV wil de Champions League wedstrijd van dinsdagavond tegen Fernerbahce met rouwbanden spelen.
Provincie:
Tag(s):