woensdag, 28. december 2005 - 16:22

Gaan met die banaan

Nijmegen

Van Wageningen naar Nijmegen en dan weer terug, dat was de tocht die de deelnemers aan de Oliebollentocht stond te wachten. Niet per auto, maar per fiets. En dan ook geen gewonen fiets, maar een zogenaamde velomobiel. In de volksmond ook wel bekend als 'de banaan'. Een sliert van deze speciale ligfietsen trok vandaag door het
<BR>Gelderse landschap.

De velomobiel is in opkomst. Steeds vaker is in het straatbeeld deze ligfiets met ombouw te zien. Het begon met de Alleweder van Flevobike, nu zijn er meerdere types. Het bedrijf Velomobiel is de marktleider, met types die luisteren naar Mango en Quest. Dat de populariteit toegenomen is, blijkt uit de levertijden van de fietsen. Was tot voor anderhalf jaar terug nog 7 maanden normaal, wie nu een velomobiel wil hebben, moet wachten tot 2009 voor die geleverd kan worden. En dat terwijl het meest populaire model, de Velomobiel Quest al gauw 5700 euro kost.

Verslavend
Heb je eenmaal de fiets in bezit, dan is het ook wel verslavend zo beamen velomobilisten Geert Migchels, Frank van der Laan en Bram van Uden. Alledrie zijn ze sinds 2 tot 1,5 jaar eigenaar van een velomobiel. En alledrie gebruiken ze fiets voornamelijk voor het woon-werkverkeer. Bram van Uden heeft afgelopen jaar zelfs niet een dag niet gefietst. Weer of geen weer. Want dankzij de ombouw ben je als berijder goed beschermd tegen de elementen. De verwarming ben je zelf. Het is een van de grote voordelen van de velomobiel. Frank noemt de velomobiel de ideale kruising tussen auto en fiets. Het biedt comfort, snelheid en is onderhoudsarm. En uiteraard gezond.

Lange afstand
De velomobiel komt volgens de fietsers vooral tot zijn recht op de langere afstanden. Ook al kun je bagage meenemen, als stadsfiets is het niet echt geschikt. De velombiel heeft meer ruimte nodig dan een gewone fiets en door zijn lagere ligging zijn veel automobilisten zich ook niet bewust dat er een fietser aankomt. Al vindt Bram dat niet zo'n sterk argument: "als ze de witte strepen op de weg kunnen zien, kunnen ze ook een velomobiel zien". Feist is wel dat je in de stad met zo'n lage fiets defensiever gaat gedragen. En defensie is ook nodig als het gaat om de opmerkingen. Je wordt nogal eens uitgelachen zegt Frank en mensen willen niet in de fiets gezien worden. Onterecht volgens de drie heren.

Verbroederen
De koffie is op en de heren maken zich op voor de terugtocht. Voor Geert is het de eerste keer dat hij de tocht rijdt en hij vindt het erg leuk. En het verbroedert. Contacten zijn snel gelegd zo merkte hij. Via de site ligfiets.net had hij zo een groepje bij elkaar om hem te vergezellen van Arnhem naar Wageningen. En vele velomobilisten kennen mekaar ook. "Je rijdt niet echt anoniem", zo merkt Bram fijntjes op.

Helemaal ingepakt vertrekt de stoet van het Veldrome in Nederlands oudste stad Nijmegen om naar de bevrijdingsstad Wageningen terug te trappen. Met hond en kind. En lekker warm.
Provincie:
Tag(s):