donderdag, 7. juli 2005 - 9:31

Geen schorsing voor Zonneveld

NAC Breda heeft uiteindelijk toch goed nieuws van de tuchtcommissie van de KNVB ontvangen: Mike Zonneveld is vrijgesproken.

Woensdagochtend werd bekend gemaakt dat de 24-jarige middenvelder een schorsing van zes maanden boven het hoofd hing. De Leidenaar was namelijk op 6 februari dit jaar bij een dopingtest op het gebruik van salbutamol betrapt. Dat is een stof die verwerkt is in Ventolin, de bekende neusspray die gebruikt wordt door astmapatiënten. Normaal gesproken kan een voetballer voor het gebruik hiervan dispensatie aanvragen, maar dat had NAC Breda te laat gedaan. Daardoor werd Zonneveld schuldig bevonden aan het gebruik van een middel dat op de dopinglijst van de FIFA staat. Derhalve kon hij een schorsing van een half jaar op zijn bord krijgen. Inmiddels heeft de Brabantse club dispensatie aangevraagd, waardoor de middenvelder de komende twee jaar zonder problemen zijn medicijn kan gebruiken.

Een paar uur na de voorwaardelijke straf later gaf de KNVB al het verlossende woord. Zonneveld is volgens de voetbalbond onschuldig. Op haar eigen website maakt de KNVB duidelijk wat volgens haar de reden is om de Leidenaar vrij te spreken: "De tuchtcommissie is voorts van oordeel, dat twijfel is gerezen over de betrouwbaarheid van het urinemonsteronderzoek van Zonneveld. (...) Het formulier met betrekking tot het urinemonster van Zonneveld, waarop stond vermeld de datum van verzending en ontvangst, is op een aantal momenten onjuist ingevuld, op een moment kennelijk gecorrigeerd, maar uiteindelijk ingevuld op een wijze die zich niet verhoudt met andere gegevens uit de keten. Ook was er sprake van niet-corresponderende "sealnumbers" (zegelnummers).'' Genoeg reden voor de KNVB om Zonneveld niet te schorsen wegens gebrek aan bewijs.

Of de lakse manier van handelen van NAC nog gevolgen heeft, is nog niet bekend. Algemeen directeur Theo Mommers van NAC Breda is hoe dan ook opgelucht: "Dat is wel het goede woord. Dit hele verhaal speelde al een poosje en wij zouden het als NAC bijzonder hebben betreurd als Zonneveld zou zijn geschorst. We zijn uitermate blij dat het zo is afgelopen.''

Ook Zonneveld springt een gat in de lucht: "Gelukkig, gelukkig. Ik hoorde het zojuist van de trainer. Man, wat ben ik blij dat dit van tafel is. Temeer daar ik me van geen kwaad bewust was. Nu kan ik me gewoon weer gaan concentreren op de voorbereiding, want ik zeg je, het traint echt niet lekker als dit je boven het hoofd hangt. Helemaal niet als je net weer terug bent van een blessure.''
Categorie:
Tag(s):