zondag, 29. mei 2005 - 20:46

Gekleurde bril tegen dyslexie

Helmond

Alleen al in Nederland lijdt 15% van de bevolking aan dyslexie, een verzamelnaam van verwante aandoeningen waardoor lezen en/of schrijven niet of slechts moeizaam mogelijk is. Voor ruim 1 miljoen van hen is er letterlijk rooskleurig nieuws. Het Engelse Clatterbridge Hospital in Cheshire, heeft een methode ontwikkeld op basis van kleur.

Door gebruik van speciaal gekleurde filters is 90% van de dyslexiepatiënten, die last hebben van de visuele vorm, geholpen. Sneller en makkelijker lezen zijn gemeten resultaten. Prof. John Stein van de Oxford Universiteit in Groot-Brittanië doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar dyslexie. Ook hij beaamt in één van zijn publicaties dat er inmiddels dankzij speciale kleurenfilters grote leesverbeteringen bij dyslexiepatiënten behaald zijn.

Visuele dyslexie is naar de medici aannemen een probleem dat schuilt in de verwerking van de informatie welke loopt via de zenuwbanen die lopen van de ogen naar de hersenen “wiring circuit�(het magnocellular pathway). Die informatie wordt dan onvoldoende of onjuist verwerkt(mapping). Bij visuele dyslexie uit zich dat in letters en cijfers die door elkaar heen springen of in een verkeerde volgorde worden gelezen. Door dyslexie in een vroeg stadium te onderkennen en kinderen een speciaal leerprogramma te laten volgen wordt het jonge dyslexiepatiënten mogelijk te leren lezen. Maar vaak blijft het een moeizaam proces dat de studie fors verzwaard. Alles in het dagelijkse leven en zeker in schoolse situaties gaat uit van de mogelijkheid (snel) te kunnen lezen.

Xlensâ„¢, officieel ChromaGen genaamd, is een gepatenteerde lens tegen dyslexie die zowel als contactlens en als brillenglas kan worden geproduceerd. De Chromagen filters in de Xlensâ„¢ synchroniseren en veranderen op een geselecteerde wijze de lichtsignalen. De haploscopische filters veranderen kleurniveaus in de tekst waardoor onderdrukte kleuren naar boven worden gehaald en te dominante kleuren gedempt, tevens verbetert zo de wisselwerking van beide ogen. Hierdoor wordt het beeld scherper en rustiger waardoor de lees-, schrijf-, en spellingprestaties en concentratie verbeteren. De Xlensâ„¢ kan zowel met als zonder sterkte worden geleverd.

Xlens™ wordt volgens de methode van het Clatterbridge Hospital in Groot-Brittanië door Cantor & Nissel geproduceerd. Een optisch bedrijf met ongeveer 50 medewerkers, dat al meer dan 40 jaar speciale medische lenzen produceert en exporteert. In o.a. Groot-Brittanië, Amerika en Spanje zijn inmiddels opmerkelijke successen bereikt. Xlens™ is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en aanbevolen door B.D.A.(British Dyslexic Association) en A.D.A. (American Dyslexic Association).

Het testen begint met het oplezen van woorden en cijfers in een bepaalde tijd. De specialist noteert het aantal woorden en het aantal fouten. Daarna wordt getest met verschillende kleurenfilters. Door te bepalen bij welke kleur de tekst het rustigst te lezen is, wordt de juiste Xlensâ„¢ geselecteerd. Hoofdtinten zijn geel, groen, roze, rood, paars en blauw. Bij de keuze voor contactlenzen is alleen het centrum gekleurd. De ogen veranderen daardoor optisch niet van kleur zoals bij cosmetische lenzen. Na het aanmeten volgen vergelijkbare tests en wordt bekeken hoeveel % meer woorden of cijfers, en minder fouten, er nu gelezen worden. Hierbij moet het resultaat minimaal 10% zijn, wordt dat resultaat niet gehaald dan raadt men de Xlensâ„¢ af. Het is geen wondermiddel, er zijn veel verschillende soorten dyslexie. Zoals professor John Stein al constateerde heeft niet iedereen baat bij de gekleurde filters. De grootste resultaten worden bereikt bij de visuele vorm van dyslexie dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld auditieve dyslexie. Bij een test onder ruim 400 personen met visuele dyslexie werd bij 90% een grote verbetering gemeten. Met groot wordt hier bedoeld dat er zeker 45% sneller gelezen wordt. Leest men in het begin 100 woorden per minuut, dan is dat nu zeker 145. Ook hoeft men minder pauzes te nemen omdat lezen niet meer zo vermoeiend is, de concentratie verbetert.Om verdere resultaten te volgen en te begeleiden wordt de test 6 weken na aflevering van Xlensâ„¢ herhaald. En na 3 maanden nogmaals.
Voor kinderen betekent dit belangrijke verschil vaak, dat ze voorheen niet, en nu wel de les kunnen volgen. Voor volwassenen dat ze een tekst meer gedetailleerd kunnen lezen en hun afkeer van lezen verminderd.

Sinds kort is Xlensâ„¢ in Nederland verkrijgbaar. Ondermeer de opticiens van Eyewish hebben zich gespecialiseerd in het aanmeten van Xlensâ„¢. Levering duurt 2 weken.

Advies verkoopprijs: Contactlenzen € 645,00 en brillenglazen vanaf € 595,00.
Verkoop- en productinfo: Code Red B.V. Voor een afspraak en informatie over Xlensâ„¢ tel:
+31 (0) 900 7887.887 of kijk op www.xlens.nl
Categorie:
Tag(s):