woensdag, 14. december 2005 - 10:20

Gemeenten gebruiken grafrechten als melkkoe

Eindhoven

Het afgelopen jaar is het percentage mensen dat zich laat cremeren in plaats van begraven fors gestegen. Volgens marktleider DELA zijn de gestegen grafrechten bij gemeenten als oorzaak aan te wijzen. Steeds meer mensen die vanuit ideële overwegingen zouden kiezen voor een begrafenis, laten zich vanuit een financieel noodgedwongen situatie cremeren.

In bepaalde gemeenten zijn de grafrechten de afgelopen jaren met wel tientallen procenten gestegen. Gemeenten gebruiken de verhoogde grafrechten als melkkoe.

Martin Kersbergen van DELA: 'Een betaalbare laatste rustplaats is nauwelijks meer te vinden. De prijsexplosie van grafrechten is op zijn minst schandalig te noemen. Gemeenten hebben de lokale grafrechten ontdekt als melkkoe. In de laatste vijf jaren zijn de gemeentelijke grafrechten met zo'n 35 tot 40% gestegen. Iets, dat vrijwel nergens gestaafd kan worden door hogere kosten voor- of betere dienstverlening door- de lokale overheid.' Een globale inventarisatie leert dat komend jaar de grafrechten in sommige gemeenten maar liefst 70 tot 80% zullen stijgen.

Gelukkig zijn er ook gemeenten die dit in praktijk brengen, getuige het groot aantal kwalitatieve begraafplaatsen in Nederland. Een nationaal overzicht van begraafplaatsen
die boven de middelmaat uitsteken is te vinden op www.uitvaartkompas.nl.
Provincie:
Tag(s):