zaterdag, 12. februari 2005 - 11:50

Genieten van traditie

Rotterdam

Nog een paar weken winter en dan is het weer lente. Maar niets zo zonde van je tijd als wachten op later. In deze donkere tijd van het jaar maken we onze huizen zo warm en sfeervol mogelijk. Warme plaids, geborduurde kussens op de bank, bloemen en natuurlijk de open haard met brandende kaarsen op de schouw. Met de lente in aantocht komt iedereen weer tot leven en het hele huis straalt nieuwe energie uit.

De groeiende belangstelling voor klassiek ingerichte interieurs is opmerkelijk. Er is geen duidelijke voorkeur voor één specifieke stijlperiode, maar een ongedwongen mix van verschillende stijlen. Dit is vernieuwend, omdat er geen regels zijn voor een goede of foute manier van combineren. Door het met zorg verzamelen van objecten komt de schoonheid van het interieur met de jaren, maar is dan ook blijvend in harmonie. Kijken we naar de nieuwe collecties meubelen en textiel dan kunnen er drie klassieke woonsferen worden onderscheiden: BAROK, ART DECO en ORIENTAL met verrassende combinaties in stijl, kleur en materiaal.

INSPIRATIE
Er gebeurt van alles op het gebied van klassiek wonen. In navolging van de laatste modetrends, waarin klassieke kleding geïnspireerd op het modebeeld van de jaren veertig en vijftig, beeldbepalend is voor een trendy look, is ook op interieurgebied het roer helemaal om. De klassieke woonstijlen maken een echte revival door, verpakt in een nieuw en eclectisch jasje! Een belangrijke impuls voor de herwaardering van klassiek vormt de opkomst van de hippe, klassiek gedecoreerde hotels, zoals Hotel Costes in Parijs of St. Martins' Lane in London. Het zijn deze (op)nieuw ingerichte hotels die de pracht en praal, het comfortabele en de weelde van het nieuw klassieke interieur hebben doen herleven. Karakteristiek voor deze hotels is dat elke ruimte op een andere manier ingericht en beleefd wordt. Stijlperiodes worden moeiteloos met elkaar gemixt. Nieuw en verrassend zijn de vaak niet voor de hand liggende combinaties van kleuren en dessins. Soms wordt moderne vormgeving toegepast, maar door de bekleding met een klassieke stof is de uitstraling 'klassiek'. Andersom kan het ook: klassieke oorfauteuils worden bijvoorbeeld gestoffeerd in een knalkleur, en ouderwetse krultafels worden hoogglans rood gespoten. Hierdoor blijft de sfeer klassiek, maar wordt het oubollige karakter doorbroken, en ontstaat een hippe, klassieke woonsfeer die een breed publiek aanspreekt.

ART DECO
Dit klassieke interieur vindt in oorsprong haar inspiratie in de art deco. Het optimistische tijdperk van de roaring twenties; vol dansfeesten, de eerste wereldreizen en Hollywood-glamour. In de woonsfeer ART DECO is de inrichting een subtiel samenspel van robuuste mannelijkheid en vrouwelijke elegantie. De kleuren zijn ingetogen: delicate nuances van ivoor, beige en ijsblauw op petrol en zwart, ingekleurd met framboos en koraalrood. De meubels zijn herkenbaar aan de rechte en kubistische vormen. Vaak gemaakt van duurdere houtsoorten ogen ze statig. De symmetrische opstelling van meubels doet denken aan een luxe hotelsuite. In deze tijd maken de aaibare poolstoffen een ware comeback, zoals zware velours in kubistische patronen, stoffen met abstracte all-over patroontjes en mysterieuze paisley-motieven. Aan de andere kant zien we ook luchtige chinoiserie: ragfijne zijdes, glanzend velvet, geborduurde stoffen en natuurprints met tere bloesemtakken. Het bespannen van een wand met gestreepte stof geeft de kamer een warme en intieme sfeer. Combinaties van verschillende patronen zijn helemaal van deze tijd. Nieuw is de toepassing van retrodessins in ART DECO-sfeer. Verlichting is erg belangrijk in een interieur met donkere naturellen. Moderne schemerlampen worden gecombineerd met traditionele art deco-hanglampen, gemaakt van gekleurd glas en met franjes van kleine kralen. De decoratie zijn net als de meubels groot en statig. Een goudkleurige ronde pot stijgt boven de zithoek uit doordat hij op een pilaar of sokkel is geplaatst. In plaats van meerdere kleine boeketjes vormt in dit interieur één groot theatraal boeket de blikvanger, samengesteld met klassieke bloemen, zoals lelies en sneeuwballen.

BAROK
Laat het less-is-more-principe maar varen, want in dit interieur mag weer volop gedecoreerd worden! De decadente tijden vol intriges en koninklijke chic herleven. De wereldberoemde woonstijlen uit de zeventiende en achttiende eeuw, met smaakmakers zoals Lodewijk XVI en Marie-Antoinette worden als inspiratiebron voor het eigentijdse BAROK-interieur gebruikt. We zien een overdaad aan rijke stoffen en materialen, zoals damast, bont, zijde, glamourvelvet en zelfs chintz, verwerkt in prachtige gordijnen, lambrequins en handgeknoopte karpetten. In elk vertrek vinden we de nodige krullen en glitters, waarbij zilver een belangrijk accent is. Donkere mysterieuze kleuren voeren de boventoon met zwart, indigoblauw en donkerpaars als favoriete basistinten. Een eyecatcher is de zwarte chesterfield bank, die samen met de eveneens in zwart leer en velours gestoffeerde stoelen het dramatische en theatrale gevoel verhogen. Doordat zwart toon-op-toon in verschillende texturen en materialen wordt toegepast (hoogpolig tapijt, leer, velours, zijde, hout, nepbont en wol) krijgt het interieur meer diepte en sfeer. Patchwork patronen en oversized pied-de-poule-dessins worden moeiteloos gecombineerd. De supergrote kroonluchter en Venetiaanse spiegel met zwarte krullijst geven het ultieme barokgevoel.

ORIENTAL
De natuurlijke look van dit klassiek landelijke interieur is een absolute favoriet van veel mensen. De ongedwongen sfeer van het landleven met aandacht voor ambachtelijk gemaakte houten meubels is zowel decoratief als functioneel. De lichte houtsoorten voeren hier de boventoon, van onbewerkt teak en eiken tot sloophout. Vernieuwend in deze informele woonsfeer is de opkomst van fellere kleuren en een mix van dessins die duidelijk geïnspireerd zijn op oosterse woonstijlen. De ingetogen uitstraling wordt als het ware 'opgezweept' door de verschillende rood en oranje tinten van de wandbekleding, het hoogpolige kleed, de sierkussens en de plaids. De mix van multicolour stripes, paisleys, damast en florale dessins maken het interieur spannender. Bij het inrichten en decoreren wordt naar niet voor de hand liggende combinaties en verhoudingen gezocht. We zien veel XXL-elementen, zoals het kingsize schilderij en de grote schemerlampen aan weerskanten van het bed. De eenvoudige eettafel krijgt cachet door de luxe klassieke eetkamerstoel en de chique bureaulampen. Het behang van natuurvezels wordt versierd met vaandels van gekleurde voile. Hierdoor krijgt het landelijk klassieke interieur een hedendaagse uitstraling.

STYLINGTIPS:
Het nieuw klassieke interieur is een mix van stijlen, kleuren en dessins. Door nieuwe combinaties krijg je een hedendaagse look. De klassieke stoel bekleed met een felroze glamourvelvet oogt heel anders dan dezelfde stoel gestoffeerd met een klassiek ruitje.

Zwart is hip en sexy in het klassieke interieur, maar het maakt een ruimte wel kleiner. Goede sfeerverlichting is daarom extra belangrijk. Ook verschillende texturen in zwart, veel zachte materialen en een spannende accentkleur in rood, paars of metallic zijn essentieel.

Nu het less-is-more-principe zelfs in klassieke interieurs is ingeburgerd, signaleren we de opkomst van glamour en overdaad. Grote spiegels met krullijsten, kroonluchters, gedecoreerde stoffen, gordijnen met sleep, lambrequins, geornamenteerde meubels, veel schemerlampen, portretschilderijen en luxe Perzische tapijten mogen weer!! Hygiëne blijft een belangrijk thema in de slaapkamer. Niets is zo funest voor een goede rust als kolonies huisstofmijt. Daarom zijn alle matrashoezen afritsbaar, zijn er mijtstop hoeslakens en dekbedden die gemakkelijk te wassen zijn. Net als de kussens overigens. Daarnaast verlangt een optimale hygiëne ook iets van de slaper zelf: ramen open en veel luchten blijft het devies.

Meer informatie: www.perscentrumwonen.nl

©BON
Categorie:
Tag(s):