zaterdag, 5. november 2005 - 13:11

Gevangen Libiër stak brand Schiphol aan

Schiphol

De Volkskrant schrijft zaterdag dat de brand in het Cellencomplex op Schiphol Oost mogelijk is aangestoken door een Iraniër die er gevangen zat. Op basis van een reconstructie zou gebleken zijn dat de Libiër, die de volgende dag uitgezet zou worden, de brand in zijn cel heeft aangestoken. Hij ligt zelf zwaargewond in een ziekenhuis. Elf medegevangen kwamen bij de brand om en 15 raakten zwaargewond.

De advocaat van de man laat weten dat er nog geen strafrechtelijk onderzoek tegen zijn cliënt gestart is. Dat kan pas als het onderzoek rondom de brand is afgerond. Het vuur zou ontstaan zijn in cel nummer 11, de cel waar de Libiër verbleef. Ook zou hij op de woensdag voor de brand een aansteker gehaald hebben op de afdeling waar persoonlijke spullen van de gevangenen liggen.

Zaterdag zijn aan de gevels van diverse kraakpanden in Amsterdam spandoeken verschenen met teksten gericht aan minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid en intergratie.

Ook zijn vandaag de lichamen van de slachtoffers door het Openbaar Ministerie vrijgegeven, zo laat persofficier Vos weten. De identiteit van het laatste slachtoffer is vrijdag vastgesteld en de familie is inmiddels geïnformeerd. Alle slachtoffers zijn door koolmonoxide vergiftiging om het leven zijn gekomen.
Provincie:
Tag(s):