zaterdag, 25. juni 2005 - 10:08

GGD krijgt klachten over zwemmersjeuk

Gelderland

De GGD Gelre-IJssel heeft de laatste dagen veel meldingen gekregen van mensen met klachten na het zwemmen in natuurwater. Meestal betreft het de zogenaamde ‘zwemmersjeuk’. De GGD adviseert het publiek om alleen in water te zwemmen waarvan de kwaliteit door de provincie wordt gecontroleerd. Met schoon water nadouchen, goed afdrogen en droge kleren aantrekken, vermindert de kans op klachten.

In de provincies Gelderland en Overijssel is een aantal plaatsen aangewezen als open zwemwater. Het water op deze plekken wordt regelmatig gecontroleerd en zonodig worden er waarschuwingen gegeven. Deze informatie is te vinden in de regionale dagbladen, teletekst en internet (www.gelderland.nl/zwemwater en www.prv-overijssel.nl)

Bronsbergermeer
Met de tropische temperaturen van de laatste dagen zoeken veel mensen verkoeling in meertjes en plassen. Met de hoge temperaturen stijgt ook de kans op gezondheidsklachten na zwemmen. Donderdag kwamen bij de GGD klachten binnen over zwemmersjeuk na zwemmen in het Bronsbergermeer bij Zutphen. In overleg met de GGD heeft de provincie Gelderland besloten om waarschuwingsborden bij het meer te plaatsen.

Parasiet
Zwemmersjeuk is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. De aandoening wordt gekenmerkt door rode, jeukende bultjes. De irritatie gaat vanzelf over, maar kan soms wel een week aanhouden.
Ook blauwwieren kunnen huidirritatie veroorzaken. Wanneer er een blauwgroene olieachtige laag op het water drijft, wordt aangeraden hier niet doorheen te zwemmen of te waden.

Vaak wordt er toch gezwommen op plaatsen die niet speciaal voor zwemmen zijn ingericht. Het is dan zaak om goed te letten op de aanwezigheid van blauwwier.

Mensen die na het zwemmen klachten hebben, kunnen contact opnemen met de GGD Gelre-IJssel, telefoon 0570-664664.
Provincie:
Tag(s):