zondag, 30. oktober 2005 - 22:42

Gifgrond per post terug naar Shell

Gifgrond uit de 'Stort van Troost' met chemisch afval van Shell kan vanaf vandaag via de SP worden teruggestuurd naar de vervuiler. Jarenlang heeft Shell chemisch afval vlak bij natuurgebied De Biesbosch laten storten en het weigert al 30 jaar de troep op te ruimen. Inmiddels lekt de vervuiling door naar het grondwater. De SP vraagt mensen een protestmail te sturen en zendt die per post door naar Shell, vergezeld van een zak gifgrond onder het motto 'retour afzender'.

Vanaf 1965 heeft de firma Troost chemisch afval gestort in de polder Stededijk, in de volksmond bekend als de Stort van Troost, aan de rand van nationaal park De Biesbosch. Troost (thans Troost Pernis Groep BV.) was en is een vaste onderaannemer van Shell. Via deze huisaannemer heeft Shell in de jaren zeventig naar schatting 200.000 ton met onder andere olie, calciumhydroxide, katalysatorafval en kwik laten storten. Dat was ook toen volgens de vergunning niet toegestaan. De SP wijst Shell er al jaren op dat het onaanvaardbaar is dat het de troep laat liggen.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu erkent de urgentie van de situatie, maar heeft tot nu toe geen geld beschikbaar gesteld voor sanering. Ook de SP vindt dat vervuiler Shell moet betalen voor het opruimen van de troep. Shell heeft een jaaromzet van 14 miljard euro, terwijl het saneren van de Stort van Troost ongeveer 12 miljoen euro kost. Toch blijft Shell weigeren te betalen, de term 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' is voor het bedrijf slechts een schaamlap. Omdat de overheid en Shell er tot op heden niet laten saneren, heeft de SP besloten zelf een begin te maken. Een deel van de gifgrond is afgegraven en kan dus nu per post naar Shell worden teruggestuurd.
Provincie:
Tag(s):