maandag, 14. maart 2005 - 20:33

Goed nieuws voor de ‘niet’ slanke vrouw

Baarn

Maar weinig mannen geven de voorkeur aan een slanke vrouw als partner. Gooi echter niet gelijk de handdoek in de ring als je met een dieet bezig bent, want er is maar 1% mannen die een gezette tot zware partner zoekt. Slechts 6% mannen geeft voorkeur aan slanke vrouw; waarbij dan nog bedacht moet worden dat doorgaans mannen een ander –minder slank- beeld bij 'slank' hebben, dan vrouwen. Ruim 58% heeft géén voorkeur waar het het figuur van hun partner betreft. Slechts 41% van de mannen zegt het postuur van zijn toekomstige partner ‘belangrijk’ te vinden.

Dit is een schril contrast van wat de mode- en reclamewereld als ideale vrouw neerzet. Bekijken we de cijfers verder, dan vallen nog wat zaken op. Van alle mannen geeft 10% de voorkeur aan een vrouw met een 'normaal postuur', 22% aan een 'slank tot normaal' postuur en ruim 1% verkiest een vrouw met 'gezet tot zwaar' postuur. Als mannen enkel op zoek zijn naar een erotische ervaring –een aparte categorie bij datingsite ItClicks- vindt 59% het postuur belangrijk; de helft meer dan bij de zoekers naar een meer of minder vaste relatie. Hieruit mag blijken dat mannen bij het zoeken van een relatiepartner echt wel méér belangrijk vinden, dan enkel uiterlijk. Ruim 8% der mannen zoekt dan als ‘seksmaatje’ een slanke vrouw, terwijl 29% kiest voor 'slank tot normaal', 15% voor 'normaal' en zo’n 3,5% een droom wil waarmaken met een 'gezette tot zware' vrouw.

Zijn vrouwen in hun verlangens nu zoveel anders dan mannen? Niet bepaald, al vinden minder vrouwen 'postuur' als selectiecriterium bij partnerkeuze ‘belangrijk’: 32% (tegen 42% bij mannen). Maar voorzover de dames het ‘postuur’ wel belangrijk vinden, hebben ze toch liever geen slanke man, op 1,73% na. Een verwaarloosbaar aantal vrouwen heeft een voorkeur voor 'gezet tot zwaar', zodat de conclusie luidt dat 1 op 3 vrouwen ‘postuur’ als partnerkeuzecriterium wel belangrijk vindt, maar dan de voorkeur geeft aan een partner met een ‘normaal’ postuur. En bij de categorie vrouwen op zoek naar een sekspartner blijkt dat bijna 53% ‘postuur’ voor een louter sekservaring wel belangrijk vindt, in welk geval ruim 6% graag een slanke bedpartner wil; de rest verkiest in doorsnee dan toch weer een seksmaatje met een ‘normaal’ postuur.

De gekozen grootschalig kwantitatieve onderzoeksmethodiek –analyse van de door betalende leden van ItClicks geregistreerde voorkeuren- mag betrouwbaar genoemd worden, omdat zij uitgaat van de filters die mensen zelf hanteren bij de selectie van een partner. De gekozen steekproef, 65.242 mannen en vrouwen, laat ook toe om geringere verschillen tussen de groepen in kaart te brengen. ©BON
Categorie:
Tag(s):